Linkovi

Predsednik Buš očekuje više nasilja pred ustavni refrendum u Iraku koji se održava idućeg meseca


Predsednik Buš se sastao u Ovalnoj kancelariji sa visokim vojnim funkcionerima, sekretarom za odbranu i potpredsednikom kako bi sa njima razmotrio borbu protiv terorizma i strategiju za okončanje nemira u Iraku. U razgovoru sa novinarima u Ružičnjaku Bele kuće, predsednik Buš je pohvalio hvatanje i ubistvo jednog od najtraženijih terorista Al Kaide u Iraku, Abu Azama.

”On je jedan od terorista koji su odgovorni za nedavno povećanje nasilja u glavnom gradu Iraka, što je deo njihove kampanje da se spreči održavanje referenduma o iračkom ustavu i deo njihovih nastojanja da slome volju američkog naroda i volju naše koalicije.“

Predsednik Buš je rekao da teroristi u Iraku uvek pojačavaju nasilje pred velike političke dogadjaje i da očekuje da će nivo nasilja porasti pred ustavni referendum koji se održava sledećeg meseca. Predsednik je ukazao da američke trupe prilaogodjavaju svoj pristup pošto i teroristi menjaju svoju taktiku. On je dodao da Vašington ima strategiju da pobedi u Iraku i porazi, kako je naveo, bezobzirnog i brutalnog neprijatelja koji je rešen da zaustavi širenje demokratije. Teroristi neće uspeti, rekao je on, zbog toga što irački narod želi slobodu. Predsednik Buš je kazao da američke i koalicione trupe i dalje obučavaju iračke bezbednosne snage kako bi one mogle da kontrolišu sopstvenu zemlju i dodao da ta nastojanja počinju da daju rezultate pošto iračke snage sada brane raščišćeni teren kraj granice sa Sirijom kako bi se obustvio priliv stranih terorista.

Predsednik pokušava da preusmeri pažnju na borbu protiv terorizma, pošto su njegov raspored i zakonodavna agenda poremećeni nedeljama bavljenja posledicama dva velika uragana u Meksičkom zalivu. Ankete ukazuju da Amerikanci krive političare na svim nivoima za spor odgovor na uragan Katrina, u kojem je poginulo više od hiljadu ljudi. Ukupna popularnost predsednika Buša je opala zbog tog urgana, ali je on tokom svog predsednicckog mandata, zadržao jaku podršku u javnosti u pogledu upravljanja borbom protiv terorizma i ratom u Iraku. Izvestan deo te podrške, kako izgleda, opada i anketa agencije Associated Press ukazuje da samo 37 posto Amerikanaca sada naginje odobravanju predsednikove politike prema Iraku.

Nakon brifinga sa vojnim funkcionerima, predsednik Buš je poslao svoje najviše generale na Kapitol Hil da pruže zakonodavcima nove informacije o borbi protiv terorizma. On je apelovao na članove Kongresa sa prisustvuju tim brifinzima i postavljaju pitanja o borbi u Iraku. Predsednik je istakao da Amerikanci moraju da budu upoznati sa uspesima američkih snaga u Iraku u proteklim nedeljama i mesecima i načinima na koje one menjaju svoju strategiju kako bi se prilagodile novoj situaciji na terenu.

XS
SM
MD
LG