Linkovi

Beograd očekuje da sa EU potpiše sporazum o pridruživanju čim Mladić bude u Hagu


U Beogradu se očekuje da pregovori o Sporazumu sa Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju počnu 10. oktobra.

Potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus optimistički tvrdi da će pregovori biti uspešno i završeni. Labus smatra da će Evropska unija potpisati sporazum sa Srbijom i Crnom Gorom tek kada general Ratko Mladić bude isporučen Haškom tribunalu, a na pitanje da li će taj uslov u dogledno vreme biti ispunjen, Labus je rekao kako veruje da hoće.

Srpski ministar pravde Zoran Stojković rekao je da izručenje generala Mladića »sigurno neće biti smetnja za početak pregovora sa Evropskom unijom, ali bez rešavanja tog pitanja nećemo moći da završimo pregovore.« A šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković upozorio je da će pregovori sa Evropskom unijom o pridruživanju biti prekinuti ukoliko najkasnije do polovine novembra Ratko Mladić ne bude u pritvoru Haškog tribunala.

Konsultacije o novom ministru odbrane

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i srpski premijer Vojislav Koštunica razgovarali su o principima kojima se treba rukovoditi prilikom izbora novog ministra odbrane državne zajednice.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika državne zajednice dogovoreno je da Marović uskoro organizuje sastanak sa predsednicima srpske i crnogorske vlade na kojem će biti nastavljene konsultacije oko izbora novog ministra odbrane.

Inače, kandidat srpske Vlade za novog ministra odbrane je penzionisani general Zoran Stanković, a opoziciona Demokratska stranka smatra da je veoma loše da oficir bude na čelu Ministarstva odbrane.

Crna Gora neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima o personalnim rešenjima u Ministarstvu odbrane državne zajednice, dok se vojna afera u potpunosti ne razreši, rekao je danas zamenik ministra inostranih poslova Državne zajednice Predrag Bošković.

Bošković nije želio da komentariše predlog Srbije da general-major Zoran Stanković preuzme funkciju novog ministra odbrane, tvrdeći da na nivou vladajuće crnogorske koalicije uopšte nije bilo razgovora o personalnim rješenjima.

Draškovićev zamjenik je kazao da u Crnoj Gori ne žele da trguju ni kada je u pitanju načelnik Generalštaba niti ministar odbrane, već da se, kada se afera dovede do kraja, u dogovoru sa Srbijom nađe rješenje koje će biti prihvatljivo za obije države članice.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović poručio je ranije da neće učestvovati u razgovorima o bilo kojim pitanjima između Crne Gore i Srbije, dok Vrhovni savjet odbrane ne konstatuje da Ministarstvo odbrane nije zloupotrijebljeno u korist Podgorice.

Opoziciona Socijalistička narodna partija, pak, podržava predlog da se general-major Zoran Stanković izabere za ministra odbrane državne zajednice.

Poslanik SNP-a u Skupštini zajednice i bivši ministar odbrane SRJ Velimir Radojević kazao da je Stanković visokomoralni čovjek, koji je na krajnje profesionalan način do sada obavljao sve dužnosti koje su mu povjeravane u vojsci.

Neki mediji su objavili da će crnogorske vlasti prihvatiti Zorana Stankovića za novog ministra odbrane, ukoliko Podgorica dobije mjesto načelnika Generalštaba koje sada pokriva Dragan Paskaš.

Inače, Skupština Crne Gore u utorak je završila raspravu o tome da li je crnogorski predsjednik Filip Vujanović prekršio Ustav pregovorima o naknadi ratne štete Hrvatskoj zbog ratnih dešavanja na Dubrovačkom ratištu 1991. godine, a glasanje o opozicionom predlogu da se konstatuje da je Vujanović prekršio Ustav, zakazano je za početak zasijedanja u srijedu.

XS
SM
MD
LG