Linkovi

Tužilaštvo Haškog tribunala proširilo optužnicu protiv Vojislava Šešelja


Tužilaštvo Hasskog tribunala i zvanično je proširilo optužnicu protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja. Istovremeno, pred sudom u Hagu krivicu za odavanje imena zaštićenog svedoka danas je odbacio još jedan optuženi hrvatski novinar.

Proširenom optužnicom, Šešelju se na teret stavljaju dodatna ubistva nekoliko stotina Muslimana koja su pripadnici paravojne formacije "šešeljevci" počinili u Mostaru i
Nevesinju, okolini Sarajeva, Bijeljini i Brčkom. Novina je i to što tužioci sada tvrde da je Šešelj "fizički počinio progon nesrba kada je 1991-92 upotrebio govor mržnje u Vukovaru, Malom Zvorniku i Hrtkovcima"

O krivici po novim navodima optužnice za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, Šešelj će se izjasniti iduće nedelje, najavio je danas sudija Karmel Adjijus. Pred Haškim tribunalom nastavlja se i slučaj hrvatskih novinara optuženih za objavljivanje imena i iskaza zaštićenog svedoka sa sudjenja generalu Tihomiru Blaškiću, već daleke 1997. godine.

Bivši glavni urednik zagrebačkog nedeljnika Hrvatsko slovo Marijan Križić izjavio je da se ne oseća krivim za nepoštovanje suda za koje je optužen. Kooptuženi, bivši glavni urednik splitske Slobodne Dalmacije Josip Jović nije se odazvao pozivu Tribunala koji bi stoga mogao izdati nalog za njegovo hapšenje.

Križichu i Joviću će se verovatno suditi zajedno sa novinarima Stjepanom Šešeljom, Domagojem Margetićem, Ivicom Marijačićem i bivšim šefom hrvatske obaveštajne službe Markicom Rebićem koji su optuženi za isti prekršaj.


XS
SM
MD
LG