Linkovi

SDP: Vojislav Koštunica nema pravo da treći put prekrši Ustavnu povelju


Ta partija podsjeća da je Poveljom propisano da ministri odbrane i inostranih poslova moraju biti iz različitih država članica. Portparol SDP Branislav Radulović rekao je da Srbija u pregovorima sa Crnom Gorom treba samo da se izjasni želi li da zadrži ministra inostranih poslova Vuka Draškovića, ili pak da izabere svog ministra odbrane, a povuče aktuelnog šefa diplomatije. On je bio izričit da njegova stranka ovoga puta neće glasati za ponovno kršenje Ustavne povelje na štetu Crne Gore, kao što je to bilo u slučaju izbora Prvoslava Davinića.

Visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković saopštio je da bi eventualni izbor načelnika Vojno-medicinske akademije Zorana Stankovića za novog ministra odbrane bio neprihvatljiv za Crnu Goru.

On je ocijenio da je nevjerovatno da Vojislav Koštunica za ministra odbrane predlaže čovjeka koji je izjavljivao da neće sarađivati sa Haškim sudom, da je veliki prijatelj Ratka Mladića i da neće učestvovati u njegovom eventualnom hapšenju.

Izjašnjavanje o kandidatu za ministra odbrane više od personalnog rješenja je i pitanje opstanka državne zajednice, rekao je Vuković.

On je ocijenio da bi se izborom Stankovića za ministra odbrane narušio i standard da taj resor pokriva civil.

Inače, vijest dana u Crnoj Gori proistekla je indirektno iz nedavne afere u vojnom vrhu. Naime, crnogorska Vlada vratila je u svoju nadležnost regrutaciju i mobilizaciju, a crnogorska Uprava za odbranu koja je, navodno, preteča Ministarstva odbrane, već od decembra upućivaće regrute na služenje vojnog roka. Odziv regruta u Crnoj Gori u posljednjih nekoliko mjeseci bio je sveden na svega sedam odsto.

XS
SM
MD
LG