Linkovi

Alen Grinspen već 18 godina jedan od najuticajnijih ekonomista na svetu


Mandat Grinspena istiće januara iduće godine što je izazvalo nagadjanja o tome ko će ga naslediti. Alen Grinspen je dobio visoke ocene većine ekonomista zbog održavanja stabilnosti američkog finansijskog sistema kroz nekoliko teških kriznih perioda. Na primer, nakon terorističkih napada septembra 2001. godine, kada je panika investitora dovela do velikog pada cena akcija, Grinspen je pružio uveravanje finansijskm tržištima da će Uprava federalnih rezervi učiniti sve što je potrebno da bi održala stabilnost bankarskog sistema. Alis Rivlin, koja je bila podpredsednik Upravnog odbora Federalnog rezervnog sistema kada je Grinspen bio predsednik, kaže da je on posebno snažan i efikasan kada je suočen sa značajinim izazovima.

“Grinspen je došao na taj položaj u teška vremena nešto pre velikog kraha berze 1987. godine. On je takodje morao da se uhvati u koštac sa krahom berze 2000. godine i katastrofom nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. To su bili periodi velikog iskušenja Uprave federalnih rezervi, kao što je bila i azijska finansijska kriza krajem 1990-tih godina. On je dobio odlične ocene zbog svoje fleksibilnosti, razumnosti, neideološkog i kategoričnog upravljanja Upravom federalnih rezervi.”

Upravu federalnih rezervi, ili centralnu banku, osnovao je Kongres 1913. godine, nakon niza bankarskih promašaja i finansijskih panika, koje su dovele do zatvaranja na hiljade banaka širom Amerike. Upravi federalnih rezervi su data široka ovlašćenja da donosi odluke, koje omogučavaju stvaranje radnih mesta i održavaju stabilnost cena, kao i da obezbede stabilnost američkog bankaraskog i finansijskog sistema.

Predsednik Ronald Regan je 1987. godine imenovao Alena Grinspena da završi prekinuti mandat Pola Vokera. Sposobnost Grinspena da pomogne oporavak zemlje od kraha berze u oktobru te godine zagarantovala mu je poštovanje finansijske zajednice. Mnogi analitičari kažu da je njegova efikasnost da zadrži inflaciju na niskom nivou doprinela njegovoj verodostojnosti.

Ekonomista Lajl Gramli, bivši član Upravnog odbora Federalnih rezervi nazvao je Grinspena ”velikim bankarom institucije”.

“Glvni uspeh Grinspena je postizanje stabilnosti cena, što je niz godina bio cilj Uprave federlanih rezervi. Već smo se uverili u korisnost toga. Rapidno rastuće cene nafte nisu se prelile u veću inflaciju, već je kontorlisana. Grinspen je izvanredan u rešavanju kriznih situacija.”

Uprava federalnih rezervi je ustvari nezavisna Centrlana banka, čije odluke ne mora da potvrdi bilo ko u vladi. Medjutim, predsednik imenuje upravni odbor, a potvrdjuje ga Senat.

Alen Grinspen, stekao je poverenje i poštovanje finansijske zajednice. Ekonomisti sa nestrpljenjem očekuju na imenovanje naslednika Grinspena.

Ekonomista Alis Rivlin, koja je danas saradnica instituta Brukings u Vašingtonu, izjavila je da će se pomno pratiti rad svakog ko bude naseldio Grinspena.

“Ta osoba neće imati Grinspenovu reputaciju, koju će ona morati da izgradi. Medjutim, ima dosta ljudi koji bi mogli da popune to mesto.”

Za Alana Grinspena je rečeno da je briljantan ekonomista i medju najvećim monetarnim teoretičarima za poslednjih 100 godiona. Većina ekonomista kaže da će njegovu pribranost i čvrstu ruku na čelu najuticajnije finansijske institucije na svetu bite teško, ali ne i nemoguće, nadoknaditi. Bela kuća nije izdala zvanično saopštenje o mogućem nasledniku.

XS
SM
MD
LG