Linkovi

Buš pozvao Kongres da razmotri proširenje uloge oružanih snaga u slučaju prirodnih katastrofa i terorističkih napada


Džordž Buš je tri dana proveo prateći vojsku u akciji - na zadatku pružanja pomoći gradjanima -- najpre u štabu Severne komande u Koloradu, a zatim u uraganom opustošenim oblastima Teksasa i Luizijane. Njegov zaključak je da je vojska odlično obavila taj zadak, tako da je juče ponovo izrazio mišljenje da su neophodne promene u načinu na koji vlasti reaguju na katastrofe.

“Jedan od razloga što sam obišao Severnu komandu jeste da vidim kako protiču operacije, kako su organizovane, da od vojnih starešina saznam kakve su pouke uzvučene iz uragana kao što je bio Katrina, i da razmislim o načinima na koje naša zemlja može efikasno da reaguje u slučaju katastrofe - bilo ona prirodna ili izrokovana terirističkim napadom.“

Predsednik Buš, koji je preuzeo odgovornost za sporo reagovanje saveznih vlasti posle uragana Katrina, smatra da je vojska jedina organizacija koja u slučaju katastrofe može da na nju neodložno da odgovori opsežnim i adekvatnim operacijama. Predsednik je u nedelju izjavio da bi vojska trebalo da preuzme vodeću ulogu u reagovanju na teroristički napad i pokrenuo pitanje da li bi to trebalo da bude slučaj i u prirodnim katastrofama. On je juče elaborirao na tu temu ukazavši na nužnost očuvanja stabilnosti u zoni katastrofe pošto je posle uragana Katrine u Nju Orleansu došlo do rasprostranjenih pljački. Da bi vojska preuzela ulogu očuvanja reda i mira potrebno je da se opozove zakon star preko 125 godina koji ima za cilj da zaštiti države od nametanja odredaba saveznih vlasti. Predsednik Buš je pozvao Kongres da razmotri mogućnost izmene tog zakona kako bi se Sekretarijatu za odbranu dala ovlašćenja da učini više, posebno u prvim danima posle prirodne katastrofe ili napada.

“Potrebno je razmisliti o situacijama koje iziskuju detaljno planiranje pod uslovima gde nema odgovorajućeg kadra za stabilizaciju stanja. Stoga razmišljam o scenariju u kojem se koriste savezni resursi, posebno oni iz Pentagona pre nego što se voćstvo vrati Sekretarijatu za domaću bezbednost, na primer.”

Pentagon se u prošlosti protivio svakoj izmeni zakona koji bi vojsci nametnuo ulogu policije. Ali, juče je portparol Pentagona Brajan Vitman odbio da ponovi to protivljenje rekavši samo da to pitanje zaslužuje podrobno razmatranje unutar šireg preispitivanja savezne politike u slučaju katastrofe. Tokom proteklih nekoliko sedmica zvaničnici Pentagona,uključujući sekretarijata za odbranu Donalda Ramsfelda, govorili su u javnosti o potrebi da se vojsci da veća sloboda u spasavanju života i pružanju pomoći kad lokalne vlasti nisu u stanju to da učine, kao što je bi slučaj posle uragana Katrine.

XS
SM
MD
LG