Linkovi

Za mnoge mobilni telefoni su vitalno sredstvo komunikacije dok za neke predstavljaju smetnju


U svakom slučaju, gotovo je nemoguće pobeći od njih. Sada izgleda da će uskoro nestati i jedno od poslednjih mesta gde mobilni telefoni još nisu doprli. Od sledeće godine bar jedna avio kompanija počeće da eksperimentiše sa uvodjenjem mobilnih telefona na svojim letovima. Danas ima samo nekoliko mesta na kojima ne možemo da koristimo svoje mobilne telefone – u nekim vagonima u vozovima..., u bolnicama..., i na benzinskim pumpama...Njihova upotreba u avionima je potpuno zabranjena. To bi, medjutim, uskoro moglo da se izmeni.

«Sledeće godine obavićemo eksperiment na jednom od naših aviona u okviru koga ćemo da dozvolimo pristup internetu i vrlo ograničeno korišćenje mobilnih telefona. Isprobaćemo ih tokom šest meseci i videćemo kako putnici reaguju. Ukoliko im se to bude svidelo, nastavićemo. U protivnom – odustaćemo.

Na aerodromima je danas redovna pojava da putnici pokušavaju da obave što više razgovora na svojim mobilnim telefonima pre nego što se ukrcaju u avion. Medjutim, putnici britanske kompanije Bi-Em-Aj, u biznis klasi, moći će to da čine i tokom letova. Takodje će biti dozvoljeni mobilni telefoni koji mogu da primaju email poruke. Taj eksperiment će biti obavljen na avionima ove kompanije koji budu poletali sa londonskog aerodroma Hitrou. Medjutim, treba rešiti još nekoliko tehničkih problema - pre svega treba obezbediti da mobilni telefoni ne naruše rad osetljivih instrumenata a avionu. Ipak nisu svi putnici biznis klase oduševljeni ovom idejom.

«Mislio sam da su mobilni telefoni opasni. Ako budu dozvoljeni u avionu to će me pomalo zabrinuti, kaže ovaj poutnik.

«To me već dovoljno uznemirava u vozu i uvek tražim vagone u kojim su mobilni telefoni zabranjeni»

«To je zaista loša ideja.»

Ipak, onima koji vole da komuniciraju kompanija Bi-Em-Aj bi uskoro mogla da pruži priliku da ćaskaju na svom mobitelu i u avionu.

XS
SM
MD
LG