Linkovi

Svetska banka i MMF održavaju redovne godišnje sastanke u Vašingtonu


Očekuje se da će glavne teme ovih skupova biti dužničke olakšice i druge mere u okviru borbe protiv globalnog siromaštva. Sastanak Svetske banke bi takodje mogao da bude prilika novom predsedniku te organizacije, Polu Vulfovicu, da pridobije neke od svojih dosadašnjih kritičara.

Kada je bivši zamenik američkog sekretara za odbranu, Pol Vulfovic, postavljen na položaj predsednika Svetske banke u junu, skeptici su strahovali da će on u to telo uneti i svoju ideološku platformu. Vulfovic je bio smatran za jednog od glavnih stratega bliskoistočne strategije Bušove administracije, uključujući i nasilno uklanjanje sa vlasti iračkog predsednika Sadama Huseina, Aktivisti poput Rika Raudena, iz nevladine organizacije «Action Aid International», koja se zalaže za smanjenje globalnog siromaštva, kritikovali su postavljenje Pola Vulfovica.

«Ima puno razloga za zabrinutost oko Vulfovica».

Ipak, tokom svog kratkog boravka na čelu Svetske Banke Vulfovic je već pridobio neke od svojih najoštrijih kritičara. Dejvid Bekman, šef nevladine organizacije «Hleb za svet» sa sedištem u Vašingtonu, kaže da je izmenio svoje mišljenje o Vulfovicu.

«Zaista mi je veoma drago što Vulfovic shvata da je glavna misija Svetske banke smanjenje siromaštva. On takodje shvata da se radi o medjunarodnoj instituciji, a ne, jednostavno, o orudju američke spoljne politike.»

Ovog vikenda Vulfovic će u svojstvu predsednika Svetske banke predsedavati svojim prvim godišnjim sastankom te institucije. Vulfovic je već nagovestio da će razvoj u Africi biti njegov najviši prioritet. On je takodje ukazao da bi bogate zemlje trebalo da ukinu svoje poljoprivredne subvencije koje nanose štetu poljoprivrednicima u zemljama u razvoju

«Nema sumnje da su pitanja trgovine isto toliko važna koliko i pitanja pomoći ukoliko želimo da pomognemo zemljama u razvoju da ostvare svoju puni potencijal, a najsiromašnijim ljudima u svetu da dobiju priliku koju zaslužuju.»

Ipak, mnoge antiglobalizacijske grupe optužuju Svetsku banku da primorava siromašne zemlje da otvore svoja tržišta za proizvode razvijenih zemalja. Očekuje se da će te grupe kao i u prošlosti organizovati velike demonstracije protiv Svetske banke tokom njenog ovogodišnjeg sastanka u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG