Linkovi

Ako ne možete živeti zajedno sa najbližim prijateljem kako onda možete biti kadidat za EU?


"Pitanje Srbije" naziv je analize Instituta za strategijske studije EU, koja, u najkraćem, postavlja pitanje- ako ne možete živeti zajedno, u državnoj zajednici ni sa najbližim prijateljem kako onda možete biti ozbiljan kadidat za partnera unutar EU?

Medjutim, onome što studija Instituta naziva "argumenti crnogorskih nacionalista" , koji tvrde da će dve države ići brže prema EU odvojene nego unutar nefunkcionalne zajednice, njeni autori suprotstavljaju činjenicu da zvanični Brisel ne daje znake ubedjenosti u argumente Podgorice.

Različitosti su dobile prostor u "dvostrukom koloseku" a opšta politika opravdanje u jednom pregovaračkom procesu prema dve republike, napominje studija Instituta za strategijske studije. Ključni faktor takvom pristupu je evropski skepticizam u mogućnost Crne Gore da samostalno nastavi dalje - naglašeno je to i u Studiji izvodljivosti, koja iskazuje sumnje u sposobnost crnogorskih institucija da odgovore zahtevima brzog pristupanja Uniji. Pored ovoga, uz pojačanu saradnju Beograda sa Hagom, blede i podgorički argumenti o Srbiji kao balastu cg progresa prema Briselu.

U svakom slučaju, veruje se da će proces pregovora sa EU, koji bi trebali započeti za koji dan, biti ometen cg namerom za održavanjem referenduma o nezavisnosti. Politička enrgija Podgorice će se, veruju analitičari, podeliti na unutrašnju borbu za osiguranjem pozitivnog rezultata referenduma, dok kao posebno pitanje stoji činjenica da značajan broj Crnogoraca živi u Srbiji - time će se broju od oko 450 hiljada glasača u CG suprotstaviti oko 260 hiljada Crnogoraca iz Srbije koji će, verovatno, biti za nastavak državne zajednice.

U najboljem slučaju, predvidja se, proces pregovora sa EU će pauzirati u vreme refernduma i referendumske kampanje. To može potrajati, a jedna od mogućih opcija je da bi i vlada sadašnjeg premijera Mila Djukanovića, u slučaju negativnih rezultata, mogla podneti ostavku, nakon čega je za očekivati nove izbore u CG i novo odgadjanje nastavka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Da li će Srbija tada iskazati razumevanje za CG, postavlja se pitanje. Njegovom pozitivnom odgovoru naginju argumenti o srpskom osećaju da im moderna istorija nudi samo konstantno smanjivanje teritorije, a ne treba zaboraviti i tradicionalnu upućenost i povezanost dva naroda. Sa druge strane Crnogorci bi , povlačeći argumente protiv nastavka zajedništva, mogli ukazati na moguću vezu održanja Unije i garancije da će Srbija, kada je u pitanju rešavanje kosovskog pitanja, i dalje moći da računa na težinu argumenata kakvu joj daje pripadanje zajednici dve republike.


XS
SM
MD
LG