Linkovi

Drašković: Evropski stepen zaštite prava manjina i evropski status postojećih državnih granica


Šef diplomatije SCG Vuk Drašković rekao je danas da se Beograd zalaže za kompromisno rešenje na Kosovu i da jedino što zahteva jeste evropski stepen zaštite prava manjina i evropski status postojećih državnih granica sa Makedonijom i Albanijom, rekao je Drašković na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

Šef diplomatije rekao je da i "medjunarodna zajednica snosi deo krivice za više nego tragičan položaj srpske i drugih nealbanskih manjina na Kosovu, kao i za politički ekstremizam albanske većine, praćen i mnogim zločinima" uz ocenu da "postavljeni standardi na Kosovu nisu ni blizu ispunjenosti". On je izneo podatke da je od juna 1999. sa Kosova proterano oko 200.000 Srba i drugih nealbanca, da na gotovo 80 odsto teritorije sada žive samo Albanci, kao i da je ubijeno nekoliko stotina Srba, medju kojima i mnogo dece, porušeno i spaljeno oko 40.000 srpskih kuća i 150 vekovima starih crkava i manastira.

"Preostali Srbi i drugi nealbanci žive u takozvanim enklavama, bez garancija za život i bez slobode kretanja. U Evropi danas nema nikog ko je tako tragično nezaštićen", ukazao je Drašković.

Drašković je izarazio nadu da će vojne i policijske snage UN ostati na Kosovu "jer bi bez njihovog prisustva tragedija Srba i ostalih manjina bila potpuna". Drašković je upozorio da se "ultimatumi i pretnje zločinima i terorizmom ne smeju prihvatati bilo gde na svetu, pa ni na Kosovu" i izrazio nadu da će to, "konačno i odlučno, biti saopšteno albanskoj većini u toj pokrajini". Šef diplomatije SCG je dodao da se SCG zalaže za "pomirenje i zajedničku evropsku budućnost u kojoj će Srbi, Crnogorci i Albanci jedni drugima biti najbolji susedi i prijatelji".

"Stabilno i evropeizovano Kosovo znači stabilan region Zapadnog Balkana. I obrnuto. Izbor se nameće sam po sebi", zaključio je Vuk Drašković u govoru na 60. zasedanju Generalne skupštine UN U Njujorku.


XS
SM
MD
LG