Linkovi

MMF: Stopa globalnog ekonomskog rasta ove i iduće godine preko četiri odsto


U polugodišnjem izveštaju Medjunarodnog monetarnog fonda se navodi da je verovatno da će se američka ekonomija brzo oporaviti od posledica uragana Katrina, koji je krajem prošlog meseca zahvatio Meksički zaliv SAD. Medjunarodni monetarni fond je saopšito da će ove godine stopa ekonomskog rasta SAD biti postojana na nivou od 3,5 odsto, odnosno 3,3 odsto iduće godine.

Medjutim, glavni ekonomista Medjunarodnog monetarnog fonda, Raguram Radžan, izjavio je da globalni ekonomski rast pokazuje tendenciju pada zbog rastućih cena nafte. Medjunarodni monetarni fond predvidja da će ove godine prosečna cena nafte biti 54 dolara po barelu, a iduće 62 dolara po barelu. To su iznenadne revizije nagore u odnosu na predvidjanja pre šest meseci. Cena nafte je udvostručena tokom protekle dve godine.

Radžan je takodje ukazao na rizik globlnog debalansa - velikog trgovinskog suficita u Kini i drugim delovima istočne Azije s jedne strane i velikog deficita u SAD, sa druge.

“Ako se taj debalans poveća, ojačaće protekcionistički trendovi i zemlje će se uzajamno optuživati. Doći do izražaja protekcionistički pritisci da se povećaju carinske tarife, što će doprineti opštem pogoršanju situacije.”

Radžan je rekao da je dodatni rizik mogućnost da će zemlje kreditori u odredjenom momentu prestati da finansiraju američki trgovinski deficit što bi moglo da dovede da značajnog pada vrednosti kursa dolara.

Medjunarodni monetarni fond je saopštio da će kineska privreda biti dinamičnija od drugih i da će ove godine zabeležiti rast od 9 odsto. Indija je takodje u povoljnoj situaciji, pošto njen ekonomski rast iznosi sedam odsto, dok Rusija, jedna od vodećih svetskih proizvodjača nafte, beleži ekonomski rast od 5 odsto.

Evropa i dalje pokazuje slabe ekonomske rezultate. Rast privreda zemalja euro zone je revidiran naniže, na 1,2 odsto. Privrede podsaharskih zemalja Afrike rastu po stopi od 4,8 odsto, dok zemlje u razvoju u zapadnoj hemisferi beleže rast od 4,1odsto.

XS
SM
MD
LG