Linkovi

Buš: Ovo je velika oluja i veoma je važno za naše gradjane na obali Teksasa da slede instrukcije lokalnih vlasti


Predsednik Buš je rekao da se vladini funkcioneri pripremaju za najgore dok se uragan Rita približava Teksasu vetrovima brzine 265 kilometara na sat.

Predsednik Buš je rekao da bi oni koji se nalaze na putu uragana Rita trebalo da se sklone.

”Ovo je velika oluja i veoma je važno za naše gradjane na obali Teksasa da slede instrukcije lokalnih vlasti. Funkcioneri na svim nivoima vlade se spremaju za najgore.“

Predsednika o kretanju oluje obaveštava Sekretar za unutrašnju bezbednost Majkl Čertof. On je takodje razgovoarao sa guvernerom Teksasa Rikom Perijem dok se milioni gradjana evakuišu iz gradova duž obale Meksičkog zaliva, gde će oluja, kako se očekuje, stići kasno sutra ili rano preksutra. Nakon brifingu o terorizmu u Pentagonu, predsednik Buš je rekao da su američke trupe i zalihe unapred razmeštene duž obale Meksičkog zaliva kako bi se omogućilo federalnim, državnim i lokalnim funkcionerima da odgovore brzo i efikasno i pruže pomoć postradalima od uragana Rita. Bela kuća je, kako izgleda, preduzela aktivniju ulogu u pripremi za uragan nakon kritike da je administracija sporo reagovala na uragan Katrina koji je pogodio Nju Orleans pre manje od mesec dana, preplavivši većinu gradova i usmrtivši preko hiljadu ljudi duž obale Meksičkog zaliva.

Uragan Rita je danas proglašen incidentom od nacionalnog interesa, čime se funkcionerima daju šira ovlašćenja u rukovodjenju i slanju resursa. Uragan Katrina je proglašen takvim incidentom dan nakon što je već pogodio priobalna područja. Na pitanje o tome kako se pripreme za uragan Rita razlikuju od priprema za Katrinu, predsednik Buš je rekao da gradjani shvataju naredjenja ozbiljnije i da se u Teksasu već nalazi admiral Obalske straže kao rukovodeći federalni funkcioner koji će upravljati operacijama pružanja pomoći. Sudeći po sadašnjoj putanji uragana Rita Nju Orleans će izgleda poštedjen direktnog udara.

Guverner Luizijane Katlin Blanko je ipak naredila opštu evakuaciju iz priobalnih oblasti u očekivanju ozbiljnih posledica oluje. Predsednik putuje u Teksas sutra da se sastane sa funkcionerima za pružanje pomoći i zatim odlazi u Kolorado u sedište američke Severne komande, koja nadgleda pomoć oblastima pogodjenim uraganom.

XS
SM
MD
LG