Linkovi

Pripreme za očekivanu štetu od uragana Rita


Pustošenje uzrokovano uraganom Katrina i spor odgovor federalne vlade uzrokovali su razmatranje američke vojne uloge u dostavi pomoći, čak i dok se civilni i vojni funkcioneri pripremaju za novi uragan u istom delu zemlje. Američki odbrambeni funkcioneri sugerisali su izmenu pravila koja ograničavaju vojsku da deluje unutar Sjedinjenih Država u cilju efikasnijeg odgovora na sledeću katastrofu sličnih razmera.

Funkcioneri Sekretarijata za odbranu kažu da se pripremaju da odgovore na očekivanu štetu Uragana Rita, koja bi mogla da udari i na neke od oblasti pogodjene uraganom Katrina. Upravo kao pred Katrinu, spasilački timovi, zalihe i avioni su prebačeni u blizinu područja u kojem se očekuje oluja. Komandni i kontrolni timovi treba da koordinišu nastojanja na dostavi pomoći. Oni su naredili brodovima američke ratne mornarice da budu u pripravnosti. Odbrambeni funkcioneri ističu da je njihov odgovor nakon uragana Katrina bio brz. Medjutim, oni priznaju da je bilo izvesne konfuzije oko toga ko je nadležan i ko izdaje naredjenja vojsci. Civilne agencije lokalne i federalne vlade su zadužene za dostavu pomoći i mada one mogu da pozovu vojsku u pomoć postoje striktna pravna ograničenja oko toga kakve zadatke vojska može da obavlja unutar Sjedinjenih Država.

Generalno govoreći, tokom katastrofa guverneri saveznih država moraju da pozovu vojsku ukoliko žele njeno učešće. Guverner prvo aktivira lokalne trupe Nacionalne garde koji su pod njegovom direktnom kontrolom. Kada se regularne vojne trupe, koje kontroliše Vašington pozovu u pomoć, one imaju ograničena ovlašćenja vezana za dostavu humanitarne pomoći i ne mogu da učestvuju u obavljanju policijskih dužnosti što je bilo preko potrebno u Nju Orleansu tokom prvih dana krize, pre no što je razmeštena Nacionalna garda.

Predsednik Buš je naredio da se preispitaju procedure za dostavu pomoći, dok je prošle nedelje predstavnik Sekratarijata za odbranu, Lorens DiRita, nazvao zakone koji ograničavaju ulogu vojske ”arhaičnim“. Ti zakoni su doneti nakon američkog gradjanskog rata sredinom devetnaestog veka, kada su južne države, koje su izgubile rat, strahovale da će federalne vlasti preuzeti lokalnu upravu. Medjutim, to nije slučaj u Nju Orleansu, kaže, Volter Maestri, direktor za odgovor u vanrednim situacijama u okrugu Džeferson, u blizini Nju Orleansa. On ističe da je ključ koordinacija sa lokalnim funkcionerima poput njega samog. Drugi stručnjaci, medjutim, savetuju oprezan pristup tom pitanju. Rozmari Rouni je do nedavno bila šef odeljenja za zdravstvo, u jednom od okruga u predgradjima Detroita, sa više od milion stanovnika.


Postoji izvesna zabrinutost oko toga da li želite da vojska dodje u vašu zajednicu. Mislim da je to opravdana zabrinutost o kojoj treba da se povede debata u našem društvu. Radi se o osetljivom pitanju, a mi ne živimo u militarističkom društvu. O tome treba voditi smireni dijalog, a ne reagovati trenutno posle naleta jednog užasnog uragana.

Medjutim, Volter Maestri iz Nju Orleansa kaže da sve dok postoji koordinacija, vojska ne bi trebalo da ima ograničenja u pružanju pomoći:


”U apsolutno najgorem slučaju mislim da bi to bilo od velike pomoći u spasavanju života. Moralo bi se veoma veoma brižljivo planirati od samog početka. Ti planovi bi trebalo da stupe na snagu i dovedu do koordinacije na svim nivoima kako bi svi razumeli svoje uloge. “


Zaista, jedna od oblasti u kojoj vojni funkcioneri kažu da mogu da ponude ekspertizu je planiranje. Američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je razmatrao to pitanje na konferenciji za štampu u utorak. On je rekao da je svaka promena zakona u rukama Kongresa i predsednika, ali je nagovestio da bi u velikim katastrofama, poput uragana Katrina, možda bila potrebna veća angažovanost vojske.

”Ukoliko su oni koji treba da pruže prvu pomoć i sami žrtve i nisu u stanju da reaguju na katastrofu tada očigledno postoji potrebna za nekom yamenom.“


Sekretar Ramsfeld je rekao da je predsednik Buš ispravno istakao da samo vojska ima sposobnost da odgovori hitno, da raspolaže pravim sposobnostima u meri koja je potrebna u katastrofi poput uragana Katrina. Medjutim, sekretar za odbranu nije rekao da li bi želeo da se izmene pravila kojima je za sada ograničena uloga vojske.

XS
SM
MD
LG