Linkovi

Rid: Ne želimo da budemo u Iraku duže nego što je potrebno


Britanija i Irak su saopštili da sukob britanskih snaga sa iračkom policijom u Basri, koji je doveo do nereda u kojima su poginula dva Iračanina, neće narušiti njihove odnose. To je objavljeno posle razgovora britanskog sekretara za odbranu, Džona Rida, sa iračkim premijerom Ibrahimom al-Džafarijem.

Obe zemlje nastoje da umanje značaj okršaja izmedju britanskih snaga i iračke policije u Basri, na jugu Iraka. Do incidenta je došlo kada je iračka policija uhapsila dvojicu britanskih vojnika u civilnoj odeći i predala ih jednoj šiitskoj miliciji. Vojnici su oslobodjeni posle upada britanskih snaga u irački zatvor, mada nisu bili držani tamo. Britanski listovi su na prvim stranama doneli fotografije protesta u Basri tokom kojih su demonstranti zapalili britanska oklopna vozila. To je u nekim krugovima u Britaniji podstaklo ponovne zahteve da London povuče svojih osam i po hiljada vojnika iz Iraka. Medjutim, sekretar Rid je rekao da takvi incidenti neće navesti Britaniju da se povuče.

«Ne želimo da budemo u Iraku duže nego što je potrebno, ali će to zavisiti od procena potreba iračke vlade za našim trupama. U svakom slučaju, nećemo ostaviti posao nedovršenim i nećemo preko noći napustiti Irak.»

Irački premijer al-Džafari izjavio je da je istraga incidenta u Basri u toku dok rastu sumnje da su se u iračku policiju infiltrirale pro-iranske šiitske milicije. Al-Džafari se obratio prisutnima preko prevodioca.

«Sve dok u Basri i drugde bude stranih trupa, ovakvi incidenti se mogu očekivati. To se, medjutim, neće odraziti na naše odnose sa Britanijom i nadamo se da ćemo zajednički doći do saznanja o tome šta se stvarno desilo.»

Al-Džafari i Rid su naglasili potrebu da se iračke snage bezbednosti i druge vladine agencije očiste od radikalnih elemenata kako bi se obezbedila neutralnost institucija nove iračke vlade.

XS
SM
MD
LG