Linkovi

Drašković u sredu sa Eideom


Ministar inostranih poslova SCG Vuk Drašković razgovaraće u sredu u Njujorku sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN Kajom Ejdeom, koji je o svom viđenju situacije na Kosovu već informisao predstavnike Kontakt grupe.

Drašković će se sastati i sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom. Šef diplomatije državne zajednice najavio je da će u četvrtak pred Generalnom skupštinom UN govoriti isključivo o stanju na Kosovu, ističući kako se sa nemačkim državnim sekretarom za spoljne poslove, Klausom Šariotom saglasio da “budući status Kosova i Metohije mora biti dogovoren u dijalogu Beograda i Prištine i medjunarodne zajednice, da nema nametnutih ni jednokratnih rešenja, da svi demokratski standardi moraju biti ispunjeni i da je sporazum o jednom evropskom stepenu decentralizacije vlasti na KiM kamen temeljac stabilnosti u pokrajini i zaštite srpskog naroda i ostalih manjina na Kosovu".

U Beogradu se pažljivo prate događaji u Njujorku u vezi sa izveštajem Kaja Eidea o situaciji na Kosovu.

Bivši ministar spoljnih poslova Goran Svilanović smatra da je predsednik Srbije Boris Tadić u pravom trenutku stigao u Njujork kada se donose odluke o tome ko će voditi pregovore o budućem statusu Kosova, da izloži stav Srbije oko procesa koji počinje ali i da čuje kakvi su stavovi Sjedinjenih Američkih Država po tom pitanju. Svilanović inače smatra da se početak razgovora dogodio nedavno u Beču. To je suštinski razgovor o decentralizaciji i to je prvo pitanje koje će se postaviti kad god da razgovori započnu, rekao je Svilanović.

I savetnik predsednika Srbije za Kosovo Dušan Bataković kaže da razgovori o decentralizaciji treba da prethode pregovorima o statusu i da će Tadić u razgovorima u Njujorku tražiti da srpska zajednica u sredinama na Kosovu gde ima većinu dobije administrativnu, sudsku, policijsku, obrazovnu i zdravstvenu autonomiju kako bi se stvorili uslovi za normalan život.

Dok se iz Njujorka očekuje datum početka pregovora o statusu Kosova, srpski zvaničnici smatraju da još ima vremena za formiranje pregovaračkog tima. Funkcioner Demokratske stranke Srbije Dušan Proroković kaže da će za sve političke aktere sigurno biti mesta u toj delegaciji, a potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović smatra da oko tog pitanja ne sme biti žurbe i da prvo treba videti konačne sastave svih delegacija.

XS
SM
MD
LG