Linkovi

Arijela Šarona ponovo optužuju za korupciju


Premijer Šaron se vratio kući sa svetskog samita Ujedinjenih nacija i uleteo u političku oluju povodom optužbi za nezakonito finansiranje kampanje. Prema izraelskom televizijskom programu Kanal 10, Šaron je u Njujorku prisustvovao večeri na kojoj je od gostiju traženo da prilože po deset hiljada dolara po paru – za finansiranje njegove predizborne kampanje za vođstvo u vladajućoj partiji Likud.

Ta suma premašuje zakonski limit za više od dve hiljade dolara. Optužbe su izašle u naslovima na prvim stranicama novina, a političari sa svih strana političkog spektra zahtevaju zvaničnu istragu. Među njima je i Juval Štajnic, iz Likuda.

«Svi moramo da se pokoravamo zakonu, a naročito premijer.»

Mihael Melkior iz miroljubive Laburističke partije kaže da je korupcija u Izraelu izmakla kontroli.

«Glavni izraelski političari iz svih partija, tokom proteklih godina su prikupljali novac u sasvim drugačijoj srazmeri od one koju dozvoljava zakon.»

Šaronovi politički saveznici demantuju da je učinjeno bilo šta pogrešno. Premijer je bio optuživan za korupciju i u prošlosti, ali je izbegao kazni zahvaljujući nedostatku dokaza. Međutim, njegov sin Omri je osuđen za nezakonito finansiranje očeve kampanje. Optužbe su iznete u lošem trenutku za Šarona, koji je suočen sa velikim izazovima za vođstvo u partiji Likud od strane bivšeg premijera Benjamina Netanjahua. Netanjahu tvrdi da je premijer izdao ideologiju Likuda – raseljavanjem 21 jevrejskog naselja u Gazi i još 4 na Zapadnoj obali. Šaron je dobio priznanja svetskih lidera u Ujedinjenim nacijama za povlačenje iz Gaze, ali se ovde, kod kuće, bori za politički opstanak.

XS
SM
MD
LG