Linkovi

Predsednik Srbije Boris Tadić očekuje razjašnjenje međunarodne politike prema Kosovu


Predsednik Srbije Boris Tadić preneo je tokom razgovora u Njujorku političkom direktoru Ministarstva inostranih poslova Nemačke Mihaelu Šeferu očekivanja Beograda da se za Srbe na Kosovu obezbede bolji uslovi za život i uspostavi direktan dijalog srpske i albanske strane.

Predsednik Srbije je istakao da je situacija na Kosovu "izuzetno teška" i zatražio od Šefera čija zemlja predsedava Kontakt grupom za Kosovo, razjašnjenje da li će medjunarodna zajednica voditi politiku "standardi i status u isto vreme" ili će se ispoštovati kriterijum "postizanje standarda, pa onda razgovori o statusu Kosova".

Predsjednik Srbije je razgovarao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Nikolasom Bernsom i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Havijerom Solanom.

U fokusu tih razgovora svakako je bila situacija na Kosovu uoči izvještaja o standardima koji bi trebalo da podnese specijalni izaslanik generalnog sekretara Kai Eide.

U intervjuu za Glas Amerike neposredno uoči razgovora Tadić je najavio da će sagovornicima preneti stav "da jednom konstruktivnom politikom Srbija želi da doprinese uspostavljanju rešenja koje će biti demokratsko i prihvatljivo za sve strane".

Sa Bernosm, Tadić je razgovarao i o bilateralnim odnosima Beograda i Vašingtona, dok je u razgovorima sa Havijerom Solanom, bilo riječi i o situaciji u državnoj zajednici koja, kako kaže "postaje ponovo veoma aktuelna u našim unutrašnjim okolonostima.”

Na naše pitanje da li bi aktuelna afera u ministarstvu odbrane državne zajednice mogla da pogorša odnose država članica i na taj način iskomplikuje reformske procese neophodne za pridruživanje Evropskoj uniji – Tadić kaže da "sve sto je važno za početak pregovora o stabilizaciji i asocijaciji mora da bude tretirano sa punom ozbiljnošću, pa u tom smislu i opstanak državne zajednice".

"Ako bi došlo do dezintegracionih procesa to bi nas udaljilo od početka pregovora o stabilizaciji i asocijaciji, a time i od punog članstva u EU. Istoremeno svi procesi koji se dešavaju u raznim ministarstva i oblastima političkog i socijalnog života u Srbiji, Crnoj Gori i državnoj zajednici moraju biti dovedeni do kraja ako iza njih jeste namera da se raščiste nedozvoljene radnje, i obračuna sa kriminalomi korupcijom, jer se i na taj način približavamo EU. Nijednim aktom ne smemo u ovom trenutku kad smo pred pregovorima o asocijaciji i stabilizaciji doprineti da državna zajednica izgubi svoj kredibilitet prema EU, naprotiv treba učiniti sve obrnuto."

Prioritetan zadatak, koje međunarodna zajednica – kao uslov integrativnih procesa stavlja pred vlasti u Beogradu je hapšenje i predaja Haškom sudu, generala Ratka Mladića. Tadić kaže da "Ratko Mladic u Hagu jeste rešenje serije problema sa kojima se državna zajednica i Srbija suočavaju."

"Otvoren je put evropskim integracijama, nasem članstvu u Partnerstvu za mir, pomoći u modernizaciji vojske, pristupu kohezionim fondovima EU za suštinske izmene u strukturi nase države, otvaraju se mnoge mogućnosti… Zato je razumljivo zašto se uvek kao prvo postavlja pitanje Ratka Mladića u svim medjunarnodnim razgovorima. Mi radimo na tom slučaju, dobio sam uveravanja vlade Srbije da se neprekidno radi na tom slučaju, da je intenzitet akcija koje treba da dovedu do rešenja problema Mladić maksimalan i ja verujem da vlada Srbije u tom domenu ispunjava svoju odgovornost. Naiskrenije se nadam da će taj problem biti rešen u najskorije vreme, u ovom trenutku ne mogu da kazem tačno kada, ali istovremeno radim sve u domenu vlastite odgovornosti što bi trebalo da ubrza proces svih integracija nakon rešenja tog slučaja".

XS
SM
MD
LG