Linkovi

Uprkos činjenici da još nije jasno ko bi mogao da sastavi vladu, izbori promenili političku kartu Nemačke


Po prvi put u istoriji nemačke demokratije dve najveće narodne stranke, Socijaldemokratska partija Nemačke i Hrišchansko-demokratska unija čija je šefica Angela Merkel kandidatkinja za kancelara, zajedno nemaju ni 70 odsto glasova. SPD kancelara Gerharda Šredera je osvojila 34,2, a CDU 35,4 odso glasova. Za obe stranke to je treći najgori posleratni rezultat.

Deo komentatora je već večeras ocenio da su prevremeni izbori za Bundestag bili "politički zemljotres". Posle dugog niza godina Liberali su uspeli da na izborima za Bundestag osvoje više od 10 odsto glasova, dok su Zeleni, slično kao i pre tri godine dobili 8,1 odsto. Trijumfalno je u Bundestag ušla Levičarska stranka. PDS osvojivši
čak 8,5 odsto glasova, a koju čine istočnonemački reformisani komunisti, Partija demokratskog socijalizma i zapadnonemačka Izborna alternativa Rad i socijalna pravda.

Vodeći kandidati Levice, Gregor Gizi (Gysi) i nekadašnji šef SPD-a Oskar Lafonten (Lafomtaine), ocenili su da se prvi put od pedesetih godina u Budestagu našla "leva snaga koja se mora shvatiti ozbiljno" čime se "temeljno menja politički spektar u Nemačkoj".

Pitanje mogućih koalicija ostaje otvoreno. Večeras su i Šreder i Angela Merkel izjavili da nameravaju da vode buduću nemačku vladu. No, nijedna od koalicija koje su zagovarane u predizbornoj kampanji nema nužnu većinu: ni konzervativno-liberalna ni
socijaldemokratsko-zelena. Istovremeno je šef Liberala Gido Vestervele odbacio mogućnost da vlada sa socijaldemokratama i zelenima, dok je za zelene neprihvatljivo da udju u koalciju sa konzervativcima i liberalima.

Time se ocrtava mogućnost velike koalicije izmedju konzervativaca i socijaldemokrata, no i nju je, ukazujući na nepremostive razlike izmedju SPD i CDU, večeras odbacio kancelar Šreder. Ako do nje i dodje, Šreder neće imati političku ulogu u takvom vladajućem savezu. Politikolog Ekhart Jese ocenio je da je današnji dan bio "loš za Nemačku", jer je rezultat izbora "katastrofalan" s obzirom da ni jedna politička snaga nije zainteresovana za veliku koaliciju. Ipak je ocenio da će upravo takva koalicija biti uspostavljena, ali da će biti kratkog veka jer će SPD otići ulevo.

XS
SM
MD
LG