Linkovi

Rasim Ljajić: Svi su konačno postali svesni da je haški optuženik Ratko Mladić kamen oko vrata


Upitan može li glavni tužilac Haškog tribunala Karle del Ponte da utiče na pregovore Beograda o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom, Ljajić je odgovorio da će ona svakako vršiti pritisak da se na Srbiju primeni isti model kao na Hrvatsku, ali da je on tokom nedavne posete Briselu lobirao da pregovori počnu bez obzira na taj uslov, jer Unija može da ih prekine u bilo kom trenutku. Nama je sve uslovljeno Mladićem, pa i sudbina državne zajednice i status Kosova, rekao je ministar Lajić.

I potpredsednik Srpskog pokreta obnove Vlajko Senić tvrdi da je vladajuća koalicija jedinstvena u stavu da general Ratko Mladić mora do početka oktobra biti izručen Haškom tribunalu jer tada treba da počnu pregovori o stabilizaciji i priključenju sa Evropskom unijom. A povodom afere nabavke vojne opreme, Senić je istakao da svi politički akteri moraju da ispolje državničku odgovornost i da se mora voditi računa da ta afera ne ugrozi odnose Srbije i Crne Gore.

Tim povodom oglasila se i Vlada Srbije i saopštila da problem koji je nastao u vezi sa spornim ugovorima nabavke vojne opreme treba da reši tužilaštvo i nadležni organi koji su taj slučaj ionako preuzeli.

Đukanović: Beograd ubrzava raspad SCG

Crnogorski premijer Milo Đukanović optužio je danas vlast u Beogradu da preko vojne afere pokušava da preuzme kontrolu nad oblastima koje su u zajedničkoj nadležnosti Srbije i Crne Gore. On je naglasio da crnogorska vlast nema ništa protiv da se prije roka na dogovoren način završi funkcionisanje prelaznog angažmana Srbije i Crne Gore.

Ovo što sada radi srpska vlada jeste nasilje nad institucijama državne zajednice. Ukoliko vlast u Beogradu nastavi sa pravno-političkim nasiljem, kojim se ugrožava normalan život i rad crnogorskih predstavnika, oni će se povući iz institucija državne zajednice i pomoći im da ostvare ono što su naumili-da kontrolišu cio prostor države Srbije, rekao je Đukanović.

On je kazao da ne želi da ocjenjuje kupoprodajni ugovor Ministarstva odbrane i preduzeća Mile Dragić jer to treba da rade nadležne državne institucije.

Iz Demokratske partije socijalista ocijenjeno je da Demokratska stranka Srbije nema pravo da na bilo koji način odlučuje ko će biti predstavnik Crne Gore u državnoj zajednici. To je saopšteno nakon izjave funkcionera DSS Nebojše Bakareca koji je rekao da bi DPS, poslije afere o kupovini vojne opreme, trebalo da predloži drugog kandidata za predsjednika državne zajednice, umjesto Svetozara Marovića.

Socijalistička narodna partija upozorila je danas crnogorsku vlast da bi najava mogućeg povlačenja crnogorskog administrativnog kadra iz Beograda mogla da izazove velike komplikacije u političkim odnosima u Crnoj Gori.

Politički analitičar Srđan Darmanović ocijenio je da se se crnogorski predstavnici neće povući iz institucija državne zajednice u Beogradu, poslije najave takve mogućnosti iz kabineta predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića.

"Prije mislim da će se tražiti neko rješenje, jer i jedna i druga strana imaju obaveze pred Evropskom unijom da se taj aranžman održi do njegovog formalnog isteka", kazao je Darmanović.

A predsjednik Upravnog odbora Grupe za promjene Svetozar Jovićević tvrdi da su odnosi Podgorice i Beograda od potpisivanja Beogradskog sporazuma na najnižem i zabrinjavajućem nivou i da mnogo toga pokazuje da se približava kraj državne zajednice.

Prema njegovim riječima, ako se trend pogoršanja odnosa nakon vojne afere nastavi, a u susret crnogorskom referendumu, ti odnosi će se još više pogoršavati.

XS
SM
MD
LG