Linkovi

Hiljade evakuisanih potražili utočište u skloništima


Medjutim, mnogi su našli smeštaj i u hotelima, gde su stvorili nove zajednice.

Medju onima koji su došli pre udara uragana Katrina , je i Džon Bordes, menadžer u penziji, koji sada živi sa svojom velikom porodicom u hotelu Meriot u Baton Ružu. On se pita da li će ikada biti u mogućnosti da vrati svoju porodicu u njihovu kuću u Nju Orleansu.

«Ako je u njoj voda, verovatno, verovatno ne,» kaže Bordes.

Za sada Bordes provodi vreme tražeći informacije na internetu i trudeći se da pripremi zahtev za isplatu osiguranja. Ovi hotelski holovi spojili su mnogo ljudi koji se inače možda ne bi nikada upoznali. Plaćanje za hotelsku sobu je finansijski teret za one sa ograničenim budžetom, kao što je slučaj sa nastavnicom Džinom Durapo.

«Znam da je moja škola uništena, tako da nemam posao da bih se vratila sada. Ne znam šta da radimo,» kaže ona.

Lokalne crkvene grupe i humanitarne organizacije širom Luizijane trude se da pomognu, tako što dele besplatne obroke. Greg Dejvis, sveštenik u Zakariju, u Luizijani je medju onima koji pokušavaju da pomognu.

«Oni pokušavaju da se snadju u ovom strašnom šoku izmeštanja njihovog života. Sve što radimo da im pomognemo u tom smislu je korisno. Radi se o tome da pomognemo drugim ljudskim bićima i da uložimo još malo napora u tom cilju,» kaže Dejvis.

Kako su hoteli popunjeni, neke žrtve uragana pronašle su sklonište i u prirodnom okruženju, u kampovima. Em Džej Siprut i Džon Balbak smestili su se u ovom prikolicu u kampu, severno od Baton Ruža.

«Došli smo ovde u nedelju uveče našim automobilom i spavali smo u njemu. Sledećeg dana smo se smestili ovde. Tu su i moji sestra i brat, koji su došli sa nama,» kaže Em Džej.

Oni nameravaju da ostane tu najmanje nekoliko meseci , zajedno sa svojom mačkom po imenu Slip. Lokalne crkve u blizini kampa obezbedjuju tri obroka dnevno za evakuisane kao i za stotine volontera koji pomažu. Samo dobiti električnu energiju u oblastima u blizini Nju Orleansa je veliki posao, dok bi puni oporavak grada mogao da traje godinama. U Zakariju, sveštenik Greg Dejvis pita se koji drugi izazovi tek predstoje.

»Ova kriza će se nastaviti. Možda najgore tek predstoji», kaže Dejvis.

XS
SM
MD
LG