Linkovi

Obnova područja u Meksičkom zalivu biće najveći program rekonstrukcije u svetu


U svom redovnom nedeljnom obraćanju naciji, predsednik Buš je izjavio da vlada može da finansira obnovu područja razorenim uraganom Katrina, a da pri tom ne bude povećan porez u zemlji.

Predsednik Buš je obećao da će vlada pokriti većinu troškova za izgradnju novih puteva i mostova, obnovu kuća i zdrastvenih ustanova, kao i da će obezbediti sredstva za profesionalnu obuku za nove poslove i obnoviti škole za stotine hiljada raseljenih ljudi.

“Obnova područja u Meksičkom zalivu biće najveći program rekonstrukcije u svetu. Ja sam to obećao američkom narodu. Širom područja zahvaćenom razornim uraganom, pomagaćemo naše građane i zajednice da obnove život”, rekao je predsednik Buš.

Predsednik nije izneo procene troškova, koji će zasigurno prevazići 62 milijarde dolara pomoći već odobrenih od strane Kongresa, koja će mešutim, do kraja idućeg meseca biti skroz potrošena. Upitan na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući o ukupnom iznosu troškova, predsednik Buš je rekao da će vlada morati da smanji nepotrebne izdatke i da će Vašington umeti to da reguliše.

“Koštaće koliko god treba”, rekao je američki predsednik.

Neke republikance,koji se zalažu za fiskalnu disciplinu, brine da ne postoje državni izdaci koji se mogu toliko smanjiti da bi bilo dovoljno sredstava za obnovu, već da će vlada morati dalje da se zadužuje. Stoga, demokrate u Kongresu i jedna manja grupa Republikanaca predlažu ukidanje smanjenja poreza koje je predsednik Buš sproveo proteklih nekoliko godina. Međutim, Bela kuća je saopštila da porezi neće biti povećani, jer bi to štetilo privredi.

Predsednik Buš se u svom govoru, takođe, osvrnuo na kritike da je reagovanje na uragan bilo usporeno iz rasnih razloga, jer siromašni crnci čine većinu ljudi koji su bespomoćno ostali u poplavljenom Nju Orleansu.

“Dok budemo obnavljali kuće i poslovne objekte, obnovićemo dato obećanje da će Amerika biti zemlja jednakih i zemlja poštenja. Amerikanci će moći da se osvrnu na to kako smo reagovali na razaranje posle uragana Katrina i videti da se naša zemlja ne samo i dalje prosperitetno razvija, nego postaje jača po pravdi i karakteru”, dodao je Buš..

U demokratskom odgovoru na Bušov govor, guverner Luizijane Katlin Blanko zahvalila se predsedniku na pomoći federalnih vlasti.

“On je priznao da Katrina nije bio običan uragan, i da će federalna vlada morati da nam pomogne i to na razne načine. Spremni smo na partnersku saradnju. Neka pitanja prevazilaze stranačke interese. Suočeni sa ljudskom tragedijom i zadacima koji nam predstoje, nemamo vremena za stranačku pristrasnost”, rekal je guverner Blanko.

Ona se zahvalila i susednim državama koje su prihvatile tako veliki broj raseljenih žitelja Luizijane, posebno Nju Orleansa. Rekla je da iščekuje dan kada će Luizijana, bezbedna i obnovljenog kulturnog bogatstva, moći da uzvrati istom gostoprimljivošću.

XS
SM
MD
LG