Linkovi

Dinkić optužio predsednika državne zajednice Marovića za učešće u aferi vojnih nabavki


Posle optužbi na račun ministra odbrane Prvoslava Davinića, srpski ministar finansija Mlađan Dinkić optužio i predsednika državne zajednice Svetozara Marovića za učešće u aferi vojnih nabavki a sve to izaziva nove sumnje u mogućnost ubrzanog raspada Srbije i Crne Gore.

Dinkić tvrdi da je reč o pokušaju korupcije i traži od Marovića da odmah poništi odluku na osnovu koje su potpisani ugovori o nabavi vojne opreme od preduzeća "Proizvodnja Mile Dragić". S druge strane predsednik Marović odbacio je tvrdnje ministra Dinkića i optužio ga za klevete bez činjenica i rušenje institucija državne zajednice. Potpredsednik srpske Vlade i Dinkićev partijski šef Miroljub Labus smatra da nema ličnog sukoba srpskog ministra finansija i predsednika državne zajednice i da državna zajednica ne funkcioniše dobro i da je ovaj slučaj samo posledica takvog stanja, a ni u kom slučaju uzrok nekih budućih odnosa u državnoj zajednici.

Politički analitičari procenjuju da je afera sa vojnim nabavkama izašla iz okvira unutarstranačkih odnosa i pretvorila se u pitanje koje počinje da ugrožava same institucije državne zajednice. Slobodan Antonić ocenjuje da eskalacija nije završena i veruje da je kompromis ipak moguć ali da podrazumeva određena smenjivanja i nove ljude na nekim funkcijama, a Đorđe Vukadinović ukazuje da se iza nespornog Dinkićevog insistiranja da se priča istera do kraja, krije i činjenica da to insistiranje dolazi od ministra čija je stranka G17 Plus najglasniji kritičar državne zajednice. A član političkog saveta Demokratske stranke Zoran Lutovac postavlja pitanje ako premijer Koštunica ne reaguje na stavove ministra finansija da li to znači da srpska Vlada, koja se do sada zalagala za očuvanje državne zajednice, menja kurs.

Tomašević najavio mogućnost povlačenja crnogorskog administrativnog osoblja iz institucija državne zajednice u Beogradu

Šef Kabineta predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića Vule Tomašević najavio je danas mogućnost povlačenja crnogorskog administrativnog osoblja iz institucija državne zajednice u Beogradu.

"Razmišljamo da iz Beograda povučemo crnogorski deo administrativnog osoblja sve dok se ovo pitanje ne rasvetli od najkompetentnijih, nepristrasnih, medjunarodnih institucja", rekao je Tomašević, povodom tvrdnji ministra finansija Srbije Mladjana Dinkića da je i predsednik SCG Svetozar Marović odgovoran za sporne ugovore Ministarstva odbrane SCG sa Proizvodnjom "Mile Dragić".

Tomašević je rekao da "nema sigurnosti ni za koga u državi u kojoj je jedan čovek i tužilac i sudija i dželat".

"Ne vidimo zbog toga razloga da dalje sedimo ovde i čekamo kada će u noćnim časovima upasti neki novi Dinkićev istražni dželat", rekao je on.

Tomašević je dodao da je "pitanje samo Dinkićeve volje koliko puta će se ponoviti ista laž ili izmisliti neka nova kleveta".

"To nije državna zajednica. To je samovolja i rušenje zakona, podele nadležnosti i slobode čoveka. To nije državna zajednica, to je država u kojoj Crna Gora ne može biti više od jednog regiona", rekao je šef Marovićevog kabineta.

Tomašević je izrazio nadu da će predsednik Srbije i Crne Gore "ovih dana - uz njegovo dosledno insistiranje da se sve rasvetli do kraja - sa svim razumnim i odgovornim i u Srbiji i u Crnoj Gori, naći rešenje koje će obezbediti vladavinu zakona, a zaustaviti sahranjivanje institucija državne zajednice od strane jednog čoveka i onih koji mu se voljno ili nevoljno pridružuju ili ga tolerišu".

Reagujući na sukob Dinkić-Marović Socijalistička narodna partija pozvala je nadležne organe da što hitnije provere optužbe na račun predsednika državne zajednice Svetozara Marovića i ocenila da aferu u vezi sa kupovinom vojne opreme ne treba dovoditi na nivo odnosa Crne Gore i Srbije.

Srpska narodna stranka pozvala je predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića da se povuče iz politike, ocenjujući da je to najrazumniji čin nakon ozbiljnih optužbi za korupciju i izjava da će rušiti državu na čijem je čelu.

XS
SM
MD
LG