Linkovi

Predsednik Buš obeležio Dan molitve i sećanja na žrtve uragna Katrina


Hor Nacionalne katedrale u Vašingtonu pevao je u tom velelepnom zdanju gde su se okupili sledbenici svih veroisposvesti da odaju poštu poginulima i nestalima. Predsednik Buš se osvrnuo na užas koji je za sobom ostavio uragan duž obale Meskičkog zaliva.


“Na današnji Dan molitve i sećanja posle oluje koja nas zahvatila pre dve nedelje, ponizni smo pred ogromnom, nemilosrdnom moći prirode. Pred tom moći smo mali. Poginule predajemo u božje ruke. Tugujemo sa onima koji su ožalošćeni i molimo se za snagu za posao koji je pred nama.“

Džordž Buš je ukazao da će savezna država finansrati većinu predstojećih projekata - od obnove puteva i mostova, preko podizanja stambenih zdanja i obezbedjenja medicinskih usluga, do obuke i obrazovanja za stotine hiljada raseljenih.

“Zbog ove tragedije veliki teret je pao na pleća naše zemlje. Uništenje je bilo van ljudske moći da ga zaustavi, ali je zato obnova uništenih zajednica i života u našim rukama.”

Još uvek nema procena o saveznim izdacima za obnovu koji će sigurno biti bez presedana. Očekuje se, medjutim, da će oni daleko nadmašiti sumu od 62 milijarde dolara koju je Kongres odobrio i koja će već idućeg meseca biti takoreći potrošena. Obraćajući se sinoć Americi, predsednik Buš je iznao plan o stvaranju takozvane ”zone mogućnosti“ u delovima Luizijane, Misisipija i Alabame koji su najteže opustošeni uraganom. U tim zonama će -- prema Džordžu Bušu -- neodložno biti obezbedjeni podsticaji investitorima radi stvaranja radnih mesta, poreske povlastice i garantovani zajmovi za malu privredu. Predsednik je takodje pokušao da odgovori na kritike zbog sporog reagovanja saveznih organa i na tvrdnje da se kasnilo jer su ugroženi bili mahom Afroamerikanci.

Ankete javnog mnenja pokazuju da ogromna većina Afroamerikanaca veruje da bi pomoć mnogo brže stigla da su ugroženi bili belci. U svojoj propovedi u nacionalnoj katedrali teskaški biskup Tidi Džejks osvrnuo se na biblijsku priču o dobrom samarićaninu i naglasio da susedi nisu uvek oni koji su nam fizički najbliži, koji liče na nas, glasaju kao mi ili voze istu marku automobila. Dok se obnavlja infrastruktura pogodjenih država, biskup Džejks je govorio o nadi da će užasi uragana možda prerasti u mostove preko rasnih i političkih podela Amerike. A predsednik Buš je rekao da su u uraganu stradali ljudi svih rasa ali da su najgore prošli oni koji su i pre oluje imali težak život -- stariji, bolesni i siromašni.

“Koreni tog siromaštva leže u segregaciji i diskriminaciji koje su generacijama uskraćivale mnogima svaki napredak. Dok uklanjamo štetu koju je uzrokovao uragan, uklonimo i taj legat nejednakosti.”

Prema rečima Džordža Buša, Amerikanci ne prihvataju izazove obnove kao teret, već kao priliku da pomognu svojim sunarodnicima.

XS
SM
MD
LG