Linkovi

Drašković: Podela terorizma na dobar i zao opasna je i neodrživa


Izlaganje ministra inostranih poslova SCG, Vuka Draškovića u UN u Njujorku.

Već šest decenija na svetu, praktično, nije bilo ni dana mira. Lokalni ratovi odneli su milione ljudskih života, a provalija izmedju gladnih i bogatih dovodi u sumnju temelje sadašnjeg sveta. Da nije bilo UN - bilo bi sigurno manje dobra, a mnogo više zla...

U budućnost se, medjutim, ne može starim putem i na stari način. Generalni sekretar UN sa pravom traži novi kurs Svetske organizacije, brze reforme i preobražaj deklaracija u akcije. Sporovi u vezi sa proširenjem SB UN ne smiju sprečiti UN ni usporti promene koje su moguće i potrebne odmah.

Ukazujući na globalnu pretnju terorizma, Drasković konstatuje da je čovečanstvu objavljen rat kakvog do sada nije bilo i ističe da odgovor na tu pretnju mora da bude univerzalan i bez presedana.

SCG traži da SB UN na listu zločinaca stavi svakog pojedinca i svaku organizaciju na svetu koja terorizmom želi da ostvari svoje ciljeve. Tačka na selektivnost, vreme je za univerzalnost rekao je Drasković dodajući da oni koji ubijaju civile u Beslanu, na Kosovu ili bilo gde drugo – ne smiju biti proglašavani borcima za slobodu.

“Podela terorizma na dobar i zao terorizam opasna i neodrživa. Dupli standardi su kraj standarda kazao je Drasković.

SCG kao najveća država na prostoru ex YU opredeljena je za dobrosusedske odnose. Ujedinjena Evropa kojoj pripadamo naš je cilj i naša budućnost kaže Drašković.

On je sa žaljenjem konstatovao da je – kako je rekao - u jednom delu Srbije, na Kosovu – politički ekstremizam kombinovan sa terorizmom koji ultimativno zahteva stvaranje još jedne države Albanaca, ozbiljna prepreka stabilnosti na celom Balkanu.

“Danas u Evropi nema naroda čija su prava tako brutalno pogažena kao što je srpski narod na Kosovu koje je od 10. juna 1999. pod upravom UN. U ime moje države tražim samo ono ispod čega ne možemo ni kao narod ni kao država ni kao ljudi. Da Srbi i Crnogorci i drugi nealbanci na Kosovu uživaju prava koja im garantuje povelja UN, i da UN u skladu sa svojom poveljom i važećim medjunarodnim pravom, poštuju načelo da se granice država ne mogu silom menjati ni preimenovati” kazao je u svom izlaganju šef diplomatije SCG Vuk Drašković, ističući da je to najbolji put do budućeg evropskog statusa Kosova.

Drasković je govoreći o jazu izmedju bogatih i siromašnih država rekao da je neshvatljivo da nije ostavrena odluka UN da najbogatije zemlje izdavaju 0.7 odsto bruto nacionalnog dohotka za pomoć siromašnim i državama u razvoju – ističući kako je taj jaz upravo izvor mnogih gradjanskih i medjudržavnih ratova, ideoloskog i verskog fanatizma i licemerne solidarnosti koja se svodi na trgovinu patnjama miliona ljudi.

SCG daju punu podrsku konceptu nove kolektivne bezbednosti zabrani širenja proizvodnje, trgovine i upotrebe oružja za masovno uništenje, formiranju komisije za izgradnju mira, Saveta za ljudska prava, osnivanu fonda za otklanjanje posledica prirodnih katastrofa i zaštitu životne sredine. Bez realizacije tih projekata nema ni ostavrenja ciljeva Milenijumske deklaracije, kazao je Drasković.

XS
SM
MD
LG