Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Washington Post
Pored uobičajeno velikog prostora posvećenog posledicama uragana Katrina, današnji «Vašington Post» kao udarni tekst na naslovnoj strani donosi članak o pogibiji 160 Iračana u Bagdadu. U tekstu pod naslovom «Zvaničnici žure da pripreme obalu Severne Karoline za Ofeliju», novinar «Posta» piše kako federalni, savezni i lokalni funkcioneri ovog puta nisu ništa prepustili slučaju, i da na ostrvu Heteras, gde se očekuje najteži nalet slabijeg uragana Ofelija već ima zaliha, koji bi bili dovoljn za tri dana života oko 3.000 ljudi. Među manjim naslovima ističe se «Podrška gej brakovima», a radi se o tome da su zakonodavci u saveznoj državi Masačusets odbili predloženi ustavni amandman koji bi zaustavio sklapanje brakova između osoba istog pola.

New York Times
Jedan od tekstova na naslovnoj strani današnjeg «Njujork Tajmsa» govori o istražiocima, koje je Vatikan poslao u SAD, kako bi ispitali postojanje homoseksualizma u školama za rimokatoličke sveštenike. «Vatikan proverava ima li homoseksualaca u američkim bogoslovijama» naslov je teksta u kome se navodi da će delegacija posetiti 229 škola i pored dokaza o homoseksualizmu ispitati da li ima osoblja koje odstupa od crkvenog učenja. Novinar «Njujork Tajmsa» podseća da se sve ovo dešava dok katolici čekaju odluku Vatikana da li bi homseksualcima trebalo zabraniti da budu sveštenici.

Washington Times
Drugi dnevni list iz američke prestonice, «Vašington Tajms» najveću pažnju posvećuje jučerašnjem obraćanju predsednika Buša Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. «Buš udario na korupciju u UN», naslov je teksta u kome se prenose kritike američkog predsednika usmerene ka programu 'Nafta za hranu', kao i Bušova kritika Komiteta za ljudska prava UN, u kome se kako je rekao nalaze «notorni kršioci ljudskih prava», aludirajući na Libiju i Sudan.

Washington Times
«Vašington Tajms» na naslovnoj strani prenosi i veoma interesantan tekst agencije Rojters. «Žabe krastače, a ne mačke stvaraju ovaj pravi benzin», naslov je članka u kome nemački pronalazač Kristijan Koh tvrdi da je pronašao način da proizvede sirovu naftu od đubreta, u kome sigurno nema mačaka, ali će možda biti žaba. Pedeset-petpogodišnji Nemac u stvari reaguje na tekst u nemačkom «Bildu», u kome je objavljeno da sa 20 mačaka može da napravi dovoljno goriva za ceo rezervoar, a cela kontorverza oko mačaka zasenila je njegov patent «KDV 500», koji navodno proizvodi galon biodizela po ceni od dolar i 20 centi.

USA Today
Tiražni «Ju Es Ej Tudej» između ostalog donosi i ljubavnu priču u okviru tragedije koju je izazvao uragan Katrina. Pod naslovom «Par razdvojen olujom, venčao se u Astrodoumu», novinar ovog lista piše o Džozefu Smodersu i Rebeki Voren, koji su imali zakazano venčanje u Nju Orleansu, prošlog petka, ali su posle naleta uragana bili razdvojeni više od nedelju dana. On je bio u Hjutsonu, ona u Arkazasu, da bi se juče konačno venčali u «Astrodoumu» u Hjustonu. Mladu je do oltara doveo četvorostruki svetski prvak u tepkoj kategoriji Ivander Holifild, koji je u to vreme bio u poseti ugroženima.

XS
SM
MD
LG