Linkovi

Kognresna istraga o pripremama i odgovoru na krizu izazvanu uraganom Katrina


Odbor za unutrašnju bezbednost američkog Senata započeo je prvu kognresnu istragu o pripremama i odgovoru na krizu izazvanu uraganom Katrina, i propustima načinjenim na svim nivoima vlade.

U medjuvremenu broj žrtava uragana porastao je na više od 650. I dok se u Nju Orleansu nastavlja potraga za telima nastradalih taj grad se ipak postepeno oporavlja.

Dok se operacije raščišćavanja nastavljaju, gradonačelnik Rej Nejgin izjavio je da bi poslovna četvrti u centru grada i sediište zabave - francuski kvart, sada veoma tihi, mogli da budu otvoreni već u ponedeljak. To će zavisiti i od procene zdravstvenih funkcionera da li su vazduh i voda dovoljno čisti.

«Oživljavmao kulturu ovog grada, Njegovu muziku, dosadio mi je zvuk helikoptera. Hoću da čujem džez, kaže Negin.

U obližnjem okrugu Seint Bernard, atmosfera je sumornija. Stanovnicima je rečeno da bi toksični mulj koji prekriva ulice mogao da onemogući da se uskoro vrate svojim kućama.

Rečeno nam je da i ne pokušavamo da se vratimo do daljnjeg, kaže ovaj stanovnika St. Bernarda.

Objavljeni su i prvi snimci poziva policiji u vreme udara uragana i poplave koja je usledila. Očajne molbe na tim snimcima svedoče o užasu sa kojim su se stanovnici Nju Orleansa suočavali kada je voda počela da plavi grad.

«Imam hendikepiranog sina i bebu od osam meseci, voda nadolazi,»...

Na drugoj strani bili su smireni, ali bespomoćni službenici policije.

U medjuvremenu, sekretar za pravosudje Luizijane podneo je krivične prijave zbog ubistva iz nehata protiv vlasnika doma za stare koji su odbili da evakuišu njegove stanovnike. Kao posledica, 34 osobe su izgubile život.

Sekretar za pravosudje će takodje ispitati okolnosti pod kojima je više od 40 ljudi umrlo u Memorijalnoj bolnici u Nju Orleansu zato što im nije blagovremeno pružena pomoć.

XS
SM
MD
LG