Linkovi

Irački lideri uputili konačnu verziju nacrta svog Ustava Ujedinjenim nacijama


Medjutim, istog dana iračku prestonicu je potresao niz eksplozija u kojima je poginulo najmanje 150 ljudi, pretežno šiitskih muslimana.

Bagdad jutros bio ratna zona, grad pun dima i lančanih eksplozija...

Najteži napad izvršen je u šiitskoj četvrti Hadmija, gde se nadničari okupljaju u potrazi za poslom. Muškarac u jednom kombiju počeo je da nudi ljudima posao da bi ih naveo da pridju, a zatim je aktivirao bombu, ubivši više od 100 Iračana.

Bio je to samo jedan od brojnih napada. Američki konvoj napadnut je dok je prolazio kroz jedan tunel a ranjena su dva američka vojnuika.

U drugom samoubilačkom napadu čije su mete bili irački policajci ubijeno je najmanje dvoje ljudi a mnogo ih je povredjeno.

«Stajali smo na ovom mestu kada je eksplodirao automobil bomba, kaže ovaj Iračanin, i dodaje da mu je brat ranjen u glavu, a komšija poginuo.»

Bolnice su prepune mrtvih i ranjenih.

«Primili smo oko 75 ranjenih pacijenata a u bolnicu je doveženo 47 poginulih, svih 47 su muškraci» izjavio je hirurg iz lokalne bolnice.

Grupa Al Kaida u Iraku, koju predvodi Abu Musab al-Zarkavi, preuzela je odgovornost za napade, rekavši da je reč o nacionalnoj kampanji odmazde za američku i iračku ofanzivu u severozapadnom gradu Tal Afar.

XS
SM
MD
LG