Linkovi

Ramsfeld: Jedino predsednik i ja smo ovlašćeni da povećamo ili smanjimo naše snage u Avganistanu


Ministri odbrane zemalja NATO-a su se na sastanku u Berlinu složili da sledeće godine prošire misiju alijanse u Avganistanu.

Planom alijanse se predvidja da Britanija, Kanada i Holandija sledeće godine razmeste svoje trupe u južnom Avganistanu. Tim područjem su do sada patrolirale američke snage. Detalji usvojenog plana obelodanjeni su drugog dana sastanka ministara odbrane u Berlinu. Prema jednom diplomati koji je želeo da ostane anoniman, razmeštanje trupa na jugu Avganistana biće do sada najintenzivnija misija NATO-a, a zemlje koje daju svoje vojnike upoznate su sa tom činjenicom. U medjuvremenu, američki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, nastojao je da umanji značaj izveštaja koji je danas objavio list Njujork Tajms da SAD nameravaju sledeće godine povuku do četiri hiljade vojnika iz Avganistana kada NATO bude preuzeo tu misiju.

«Jedino predsednik i ja smo ovlašćeni da povećamo ili smanjimo naše snage u Avganistanu, a to ćemo učiniti na preporuku komandanata na terenu.»

Američki funkcioneri su izjavili da nije predvidjeno da se komanda NATO snaga spoji sa komandom koalicionih snaga, pod vodjstvom SAD, koje su angažovane u operacijama protiv terorista al Kaide i ostataka talibanskog režima.

Francuska i Nemačka su se usprotivile ideji o zajedničkoj komandi pošto smatraju da bi to izložilo NATO snage dodatnoj opasnosti uoči preuzimanja misije. Istovremeno, sekretar Ramsfeld je izrazio zahvalnost NATO-u za pomoć SAD posle naleta uragana Katrina.

«Svakako želim da zahvalim NATO-u i našim prijateljima u Evropi i svetu na njihovoj velikodušnoj podršci narodu SAD posle uragana Katrina. Američki narod je dirnut i zahvalan na pomoći koju su nam pružili toliki prijatelji.»

NATO je pomogao u avionskom transportu tona pomoći, uključujući poljske krevete, ćebad i šatore kako bi se obezbedio privremeni smeštaj hiljadama žrtava uragana čiji domovi su uništeni.

XS
SM
MD
LG