Linkovi

Karla del Ponte najavila da će 29. septembra posetiti u Beograd


Cilj Karle del Ponte, kako je izjavila za beogradski radio B92, je da osigura hapšenje i prebacivanje sedam begunaca koji su i dalje na slobodi. Kada dolazim u Beograd naravno da posebno moram da razgovaram o hapšenju Ratka Mladića, rekla je Karla Del Ponte.

Ona je dodala da je kad je poslednji put bila u Beogradu u junu dobila uveravanja da će Mladić biti izručen Hagu pre 5. oktobra. Nadam se da će oni to moći da urade za tri nedelje jer verujem vlastima kada tako kažu, rekla je Karla del Ponte i naglasila da je početak pregovora Srbije i Crne Gore sa Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruženju dobar podsticaj za hapšenje i prebacivanje u Hag svih preostalih begunaca.

I britanski ambasador u Beogradu Dejvid Gauen izjavio je da je izručenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića Haškom sudu ključno za dalji razvoj odnosa Srbije i Crne Gore sa Evropskom unijom i izrazio nadu da će to ključno pitanje biti rešeno veoma brzo i do početka pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. Tim pitanjem, rekao je ambasdador Gauen pozabaviće će se i evropski ministri kada budu odlučivali o datumu početka pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom.

I pored ovakvih upozorenja potpredsednik srpske vlade Miroljub Labus izjavio je da je Vlada spremna za pregovore o priključenju Evropskoj uniji i ocenio da bi oni već mogli da počnu. Sada već nije pitanje da li će Srbija ući u Evropsku uniju, pitanje je samo kada će se to dogoditi, a cilj Vlade je da to bude do 2012. godine, rekao je Labus.

XS
SM
MD
LG