Linkovi

Biro Vlade Republike Srpske: Sredoje Lukić će narednih dana biti prebačen u Hag


Biro Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću saopštio je da će haški optuženik Sredoje Lukić, koji se juče dobrovoljno predao pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, narednih dana biti prebačen u Hag.

U saopštenju se ističe da je ovo još jedna potvrda efikasnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova RS i prednosti saradnje organa bezbednosti Republike Srpske i Srbije.

Vlade Republike Srpske i Srbije nastaviće sa intenzivnom saradnjom na ispunjavanju medjunarodnih obaveza prema Haškom tibunalu, koristeći sve zakonske mehanizme, a posebno institut dobrovoljne predaje, navedeno je u saopštenju.

Dobrovoljnu predaju Sredoja Lukića Vlada RS smatra moralnim činom, koji je u najboljem interesu njegove porodice i Republike Srpske. Vlada Republike Srpske pružiće sve potrebne garancije da se Sredoje Lukić pusti na slobodu do početka sudjenja i u skladu sa zakonskim odredbama obezbediće potrebnu materijalnu i drugu pomoć njegovoj porodici.

Iz MUP-a RS nema zvaničnih informacija o okolnostima dobrovoljne predaje Sredoja Lukića, inače, bliskog rodjaka Milana Lukića, nedavno uhapšenog u Argentini.

Sredoje i Milan Lukić, obojica iz Višegrada, nalaze se na haškoj optužnici, podignutoj 2000. godine, zbog ratnih zločina počinjenih nad muslimanskim civilima na područje te opštine. Intenzivnije aktivnosti na ispunjavanju medjunarodnih obaveza prema Haškom tribunalu MUP RS počeo je da sprovodi nakon zahteva medjunarodnih zvaničnika da se reformiše policija i uspostave jedinstvene policijske snage na nivou BiH.

Haški tribunal od RS potražuje, pored Sredoja Lukića, još samo dva lica: bivšeg predsednika RS Radovana Karadzića i ratnog komandanta VRS generala Ratka Mladića. Lukića je danas u svom kabinetu u zgradi MUP RS u Banjaluci primio ministar unutrašnjih poslova Darko Matijašević, u prisustvu novinara pojedinih lokalnih medija.

XS
SM
MD
LG