Linkovi

Šta znači nedolazak Marovića na Generalnu skupštinu UN?


U Beogradu se procenjuje da li po budućnost državne zajednice može imati štetne posledice neodlazak predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića na zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U Crnoj Gori se konstatuje da je to dokaz da državna zajednica SCG ne funkcioniše..

Predsednik Skupštine državne zajednice Zoran Šami izjavio je da bi Parlament mogao da pozove Marovića da objasni zašto nije učestvovao na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija ako bi poslanici pokrenuli takvu inicijativu a zatim ocenio da "ako je u Njujorku prisutno 170 predsednika država, onda je i predsednik Srbije i Crne Gore morao da bude tamo i izrazio uverenje da je Marović imao ozbiljan razlog za otkazivanje puta".

I srpski premijer Vojislav Koštunica kaže da je razgovarao sa predsednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem o važnosti njegovog odlaska na proslavu 60 godina postojanja organizacije Ujedinjenih nacija, ali da je naknadno dobio odgovor da je predsednik Marović sprečen da ode u Njujork.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je da izostankom najviših državnih zvaničnika sa sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija "propuštamo veliku priliku da se na najširem diplomatskom planu naprave značajni pomaci."

Odbijanje predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića da predvodi državnu delegaciju u Njujorku pokazuje nefunkcionalnost državne zajednice, saglasni su gotovo svi predstavnici političkog života Crne Gore. Razlog Marovićevog neodlaska u Njujork, za crnogorsku javnost i dalje je nepoznanica.

Zamjenik ministra inostranih poslova državne zajednice Predrag Bošković ocijenio je da neprisustvo Marovića na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija neće ugroziti poziciju SCG.

Prema njegovim riječima, poziciju SCG su mnogo više ugrozili razlozi zbog kojih trenutno postoji problem u funkcionisanju državne zajednice, a odnosi se na Ministarstvo odbrane i vojne afere.

Odgovarajući na pitanje da li bar donekle može da rasvijetli razloge zbog kojih Marović ne prisustvuje Skupštini UN-a, Bošković je rekao da o tome najbolje može govoriti kabinet predsjednika SCG.

Diplomatski incident bez presedana je da predsjednik međunarodno priznate države odbije da prisustvuje jubilarnom zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ocijenjeno je iz Pokreta za evropsku državnu zajednicu Srbije i Crne Gore.

"Očigledna namjera vladajuće kolaicije u Crnoj Gori da svijetu pokaže kako ne funkcioniše SCG, time što ne pušta Svetozara Marovića, govori samo da ne funkcioniše zadrav razum vlasti", kaže se u saopštenju predsjednika Upravnog odbora Zorana Žižića.

"Svijet je još jednom dobio priliku da vidi ko vlada Crnom Gorom, ko je spreman da čak na najvišem diplomatskom nivou pravi incidente", kazao je Žižić.

Navodeći da su na odluku o neprisustvu Marovića zasijedanju Generalne skupštine UN-a mogle uticati afere u Ministarstvu odbrane, predsjednik Narodne stranke Predrag Popović je ocijenio da iza toga stoji dogovor Marovića i crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

»Oni su se najvjerovatnije dogovorili da tu priliku iskoriste i opravdaju odsustvo predsjednika SCG sa sjednice Generalne skupštine, ali i da tim gestom suštinski pokažu da se Marovićev odnos prema državnoj zajednici počeo mijenjati«, rekao je Popović.

Miša Brkić / Nebojša Redžić

XS
SM
MD
LG