Linkovi

Federalna agencija za vanredne situacije zatražila da se leševi u Nju Orleansu ne fotografišu


Gradski zvaničnici u Nju Orleansu kažu da vojska, Nacionalna garda I policija tragaju od kuće do kuće za leševima onih koji nisu preživeli jednu od najvećih prirodnih katastrofa koja je pogodila Sjedinjene države. Inicijalne procjene bile su da je čak desetak hiljada ljudi poginulo u oluji i poplavama, ali pukovnik Teri Ebert šef lokalne službe za vanredne situacije kaže da se nada da broj žrtava neće biti tako veliki.

"Ima nekih ohrabrujućih signala ako se može zaključivati na osnovu dosadašnjeg broja žrtava, Možda u konačnom taj broj neće biti u skladu sa crnim sutnjama", kaže pukovnik Ebert ističući da medijima neće biti dozvoljen pristup tim operacijama. Federalna agencija za vanredne situacije već je zatražila da se leševi u Nju Orleansu ne fotografišu i zabranila je fotoreporterima da se kreću sa spasilačkim timovima.

Većina stanovnika Nju Orleansa već je evakuisana, a oni koji su ostali u poplavljenom i – kažu medicinski stručnjaci – otrovnom ambijentu biće u slučaju potrebe i prisilno mobilisani.

Pomoć istovremeno pristiže sa svih strana sveta. Države NATO-a juče su odobrile upotrebu brodova i avijacije kako bi se pomoć iz Evrope što pre dopremila u ugroženo područje. Predsednik Buš je naglasio da pomoć stiže i iz siromašnih država poput Šri Lanke – zemlje koja je devastirana u udaru cunamija prošle godine. Američki se predsjednik zahvalio na velikodušnoj pomoći.

"Više od 100 država ponudilo je pomoć, a dodatna sredstva i podrška stižu svakodnevno. Svakoj državi, svakoj lokalnoj zajednici širom planete koja je stala uz američki narod i ugrožene u američkom priobalju meksičkog zaliva naša se zemlja zahvaljuje" – rekao je Buš.

Bušova administracija juče je konkretno odgovorila i na kritike spore i neadekvatne reakcije federalne službe za vanredne situacije. Šef te agencije, Majkl Braun koji je kao nekompetentan kritikovan sa više uticajnih adresa u Vašingtonu, ostaće na funkciji ali je poslove rukovođenja operacijama u pogođenoj oblasti preuzeo glavnokomandujući američke obalske straže viceadmiral Ted Alen.

Sekretar za unutrašnju bezbjednost Majkl Čertof taj potez je obrazložio neophodnošću da Braun mora biti lociran u Vašingtonu kako bi nadgledao sve aktivnosti službe tokom ove uraganske sezone

"Mislim da će Katrina biti zabeležena kao najveća prirodna katastrofa u američkoj istoriji. Mike Braun je uradio što je mogao da koordinira federalni odgovor na ovaj nezabilježeni izazov – cenim ono što je uradio, baš kao i svi mi u administraciji”, ukazao je Čertof.

Kongres je odborio više od 62 milijarde dolara za hitne operacije u regionu, a predsjednik Buš je najavio da će tražiti još novca uporedo sa povećanjem troškova oporavka opustošene regije.

XS
SM
MD
LG