Linkovi

Četiri godine kasnije Amerikanci i dalje pamte strah i zbunjenost koja je zavladla tog užasnog jutra


Predsednik Buš kaže da će Amerikanci udruženim snagama obnoviti oblasti zahvaćene razornim uraganom Katrina na isti način kao što su se ujedinili nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. na Njujork i Pentagon blizu Vašingtona.

Uoči obeležavanja četvorogodišnjice terorističkih napada 11. septembra, predsednik Buš je izjavio da je na taj dan očajanja i tragedije do izražaja došlo samopožrtvovanje, saosećanje i hrabrost:

“Četiri godine kasnije Amerikanci i dalje pamte strah i zbunjenost koja je zavladla tog užasnog jutra. Ali, nadasve pamitomo odlučnost naše nacije da brani slobodu, zaleči ranjeni grad i zbrine svoje sugrađane u nevolji”.

Amerikanci, rekao je dalje predsednik Buš, pokazali su ta svojstva i nakon razarajućeg uragana Katrin, koji je doveo do raseljavanja stotine hiljade žitelja priobalnog područja na jugu Amerike.

“Naša srca ponovo krvare zbog nevolje naših sugrađana, od kojih neki ne znaju šta ih čeka u budućnosti. No, to nas ponovo podseća na to da američki duh dolazi do najvećeg izražaja kada je suočen sa nevoljom.”

Članovi predsednikove Republikanske kao i Demokratske stranke kritikuju spori odziv vladinih agencija na razornu Katrinu -- posebno nespremnost šefa Agencije za menadžment kriza, Majkla Brauna, koji je u petak smenjen sa položaja glavnog koordinatora humanitarne operacije u oblastima zahvaćenim uraganom. Predsednik Buš je obećao da će biti sprovedena istraga o promašajima u vezi uragana Katrina. Međutim demokratski zakonodavci, tvrde da istraga koju bi vodili republikanci ne može da bude nepristrasna. Oni se traže uspostavljanje nezavisne komisije, poput one koja je istraživala okolnosti pod kojim je došlo do terorističkih napada 11. septembra 2001. U svom odgovoru na predsednikov redovni nedeljni govor, demokrate navode da federalne vlasti nisu bile dovoljno pripremljene za pružanje pomoći postradalim oblastima, jer su republikanci odlučili da smanje sredstva za finansiranje lokalnih vartogasnih službi i spasilačkih ekipa. Radijski govor u ime demokrata održao je kongresmen iz Misisipija, Beni Tompson:

“To su sredstva za lokalne službe čiji je zadatak da brane naše porodice, naše zajednice i preduzimaju potrebne za prevazilaženje krize. Onemogućavanje našoj policiji, šerifima, vatrogascima i drugima koji pružaju prvu pomoć, da obavljaju svoj zadatak jednostavno je neprihvatljivo.”

Nije smelo da se dogodi da u poplavljenim bolnicama majke i bake stradaju zato što je pomoć prekasno stigla, rekao je dalje Kongresmen Tompson. Međutim, zvaničnici Bele kuće su protiv -- kako to nazivaju -- politizacije pitanja uragana Katrin. Oni kažu da je administracija usredsređena na pružanje pomoći postradalim područjima. Predsednik Buš obeležiće četvorogodišnjicu terorističkih napada 11. septembra 2001. odlaskom u crkvu i minutom ćutanja, posle čega će krenuti u novi obilazak država Misisipi i Luiziane, koje su najteže pogođene razornim uraganom Katrin.

Više informacija o uraganu Katrina na adresi: http://www.voanews.com/serbian/uragan-katrina.cfm

XS
SM
MD
LG