Linkovi

Opasnosti od bioterorizma i borbe sa nevidljivim neprijateljem


Prirodne epidemije naravno da mogu da izazovu strepnju i strah, ali još strašnija je pomisao na ideju bolesti kao oružja.

Upotreba smrtonosnih bakterija da bi se posejalo seme terora nije nova ideja. Istorije sadrže dobro dokumentovane slučajeve: srednjovekovne vojske koje pomoću katapulta prebacuju lešine koje se raspadaju preko zidova tvrđave; prekrivači od pacijenata obolelih od velikih boginja, koji se kao poklon daju američkim Indijancima…

Ništa se nije promenilo u 21. veku, sem mogućnosti da se zarazi više ljudi, sa smrtonosnijim rezultatom. Centar za kontrolu bolesti, federalna organizacija koja se bavi i bioterorizmom i epidemijama, kaže da su najsmrtonosnije bakterije iz takozvane kategorije A, kao na primer velike boginje i antraks.

«Jedine količine virusa koje su nam poznate, nalaze se u dva visoko obezbeđena objekta u Sjedinjenim Državama i Rusiji. Međutim, strahuje se da postoji mogućnost da u drugim delovima sveta postoje neki tajni izvori virusa - koje bi mogli da iskoriste teroristi», kaže doktor Raub iz Centra za kontrolu bolesti.

Moć antraksa da izazove teror je demonstrirana svega jednu nedelju posle napada 11. septembra, 2001, kada su pisma sa sporama antraksa upućena u kancelarije nekih američkih zakonodavaca i neke redakcije na istočnoj obali Sjedinjenih Država.

«To je organizam koji nema milosti i kada se pojave simptomi - obično suvi kašalj - najverovatije je da će zaražena osoba umreti u roku od 36 sati, uz stopu smrtnosti od oko 90 odsto nelečenih, pa čak i uz lečenje u toj fazi, a u najboljem slučaju 50 odsto», kaže doktor Raub.

Do kraja 2002, pet osoba je umrlo od udisanja antraksa, a 18 je inficirano. I odjednom, milioni ljudi su počeli da se plaše da otvore svoju poštu. Razlog za napade i odgovorni za njih, još nisu otkriveni, ali su naučnici ubrzo naučili da je brzo širenje tačnih informacija gotovo podjednako važno koliko i pronalaženje leka.

«Verovatno najveća lekcija su komunikacije, pomaganje ljudima da shvate prirodu opasnosti», kaže Raub.

Bioodbrambena istraživanja danas daju efikasnije vakcine koje imaju manje uzgrednih posledica i razvijaju nove metode dijagnostikovanja pomoću kojih mogu tačnije da se identifikuju izazivači oboljenja. Uprkos tom napretku, Entoni Fauči, šef vojnog bioprograma u Nacionalnom institutu za zdravlje, kaže da je nemoguće razviti kontramere za svaku moguću opasnost.

«Mislim da nikada neće doći trenutak kada ćete moći da sednete i kažete da je sve pod kontrolom, da smo sada zaštićeni od svakog mogućeg bioterorističkog napada. To je naprosto nemoguće, jer je priroda problema drugačija. To je nešto što se neprekidno menja», kaže Fauči.

Ni bioteroristički napad nije lako izvršiti. Stručnjaci kažu da bi takav napad izazvao ogromne žrtve i da je verovatniji napad konvencionalnim oružjem ili hemikalijama. Sadam Husein je 1980-ih pobio otrovnim gasom hiljade Kurda u severnom Iraku.

Apokaliptička verska sekta, Aum šinrikjo, 1995. je oslobodila gas sarin u tokijskoj podzemnoj železnici i ubila 12 putnika, dok su hiljade povređene. Ken Drečen, ekspert za bioterorizam na Džordžtaunskom univerzitetu u Vašingtonu, ukazuje da su hemikalije zbog svoje pristupačnosti privlačnija alternativa za ekstremiste.

«To su starije hemikalije koje i dalje imamo i mnogo takvih je uskladišteno u Sjedinjenim Državama - mnoge od njih u vojnim bazama. Činjenica je da su to stvari o kojima bismo morali više da brinemo – o njihovom uticaju i, pre svega, dostupnosti, a one su već tu oko nas», kaže doktor Drečen, koji je za potrebe američke vojske usavršio pokretnu spravu za davanje hemijskih protivotrova.

On tvrdi da može da se koristi bilo koja biološka ili hemijska materija koja može da izazove razaranje, ali da pretvaranje tih supstanci u oružje za masovno uništenje takođe zahteva veliko naučno znanje i sredstva. Hemijski i biološki teroristički napadi na civilno stanovništvo su veoma realna opasnost, ali naučnici kažu da su to i prirodne katastrofe.

«Majka priroda je sa brojnih aspekata najgori bioterorista. Ako imamo globalnu epidemiju nekog gripa do koje je došlo prirodnom evolucijom bez uticaja bioterorizma, nego samo prirodni razvoj epidemije gripa poput ovog od kojeg sada strahujemo u Aziji, koji se širi na Rusiju i Sibir, ako se to raširi i dobijemo ozbiljnu globalnu epidemiju, to bi moglo da bude gore nego bilo kakav namerno smišljen i organizovan napad», kaže Fauči.

I Centar za kontrolu bolesti i Nacionalni institu za zdravlje, veruju da je svet bolje pripremljen za bioteroristički napad nego pre četiri godine. Ali postoji konsenzus da je potrebna veća međunarodna saradnja da bi se razvio sistem za rano upozoravanje i na hemijsku i na biološku opasnost, uključujući i nove oblike gripa koje bi teroristi mogli da iskoriste.

XS
SM
MD
LG