Linkovi

Oba doma Kongresa odobrila dodatnih 51 milijardu i 800 miliona dolara za potrebe urgetnih operacija


Sepia Honor Guard, copyright Gary Suson" hspace=2 src="/serbian/images/HONOR.GUARD_tv_8sep05_210.jpg" width=154 align=left vspace=2 border=0>Jedan broj preostalih žitelja povinovao se naređenju opšte evakuacije, dok nekoliko hiljada ljudi i dalje odbija da napusti svoje domove. Prisilne evakuacije još nisu počele, kaže šef policije u Nju Orleansu Edvin Kompas.

"Planiram da sve resurse usmjerim na dobrovoljnu evakuaciju, a kada više ne bude dobrovoljaca primjenićemo najmanju moguću silu da bi iselili i one koji se ne budu povinovali naređenju”, kaže šef policije.

Voda iz poplavljenog grada se, uz neprekidano ispumpavanje, polako povlači. Lokalne vlasti iz sata u sat pronalaze leševe, ali zvanično - broj žrtava nije veći od 300. Strahuje se da bi broj mrtvih mogao da se mjeri u hiljadama.

400.000 porodica prijavilo se federalnim vlastima tražeći pomoć. Narednih dana - očekuju se slični zahtjevi desetina hiljada ljudi.

Predsjednik Buš je potpisao zakon o odobrenju dodatnih 51 milijardu i 800 miliona dolara, za potrebe urgetnih operacija u uraganom opustošenom američkom priobalju Meksičkog zaliva. Kasno sinoć - oba doma Kongresa odobrila su Bušov prijedlog. Prvi paket pomoći vrijedan deset i po milijardi dolara Buš je potpisao prošle sedmice.

Američki predsjednik je inače 16. septembar proglasio nacionalnim danom molitve i sjećanja na žrtve uragana Katrine.

Lider većine u Senatu, Bil Frist i drugi vodeći republikanski zakonodavci razmatrali su sinoć na sastanku sa predsjednikom u Bijeloj kući planove hitne pomoći i predstojeće obnove postradalog područja. Senator Frist kaže da je u tom kontekstu – dodatnih 51.8 milijardi dolara koje je kongres odobrio, a predsjednik odmah učinio operativnim - izuzetno važno. "Odobrena sredstva su neophodna i time samo pokazujemo našu predanost, disciplinu i fokus na ovu prirodnu katastrofu – najgoru koja je viđena u proteklom stoljeću”, kaže senator Frist.

Bijela kuća je signalizirala da će biti potrebno još novca, a trenutne procjene troškova obnove opustošenog područja kreću se oko 200 milijardi dolara.

Novcem koji je Kongres sinoć odobrio upravljaće Federalna agencija za vanredne situacije koju zakonodavci, aposebno demokrate, krive za neadekvatan i spor odgovor na katastrofu. Vođa demokrata u senatu je Heri Rid:

"Nakon svega što se dogodilo sa federalnom agencijom, pitam ima li iko ko smatra da bi trebalo pustiti da ta agencija raspolaže novcem. Osim toga – suma koju je predsjednik zatražio nedovoljna je i ne omogućava preživjelom stanovništvu ni zdravstvenu zaštitu, ni smještaj, ni školovanje", kaže senatror Rid. Demokrate su predložile poseban zakon kako bi se izašlo u susret potrebama postradalog stanovništva.

Kritike na račun federalnih službi stižu i od neprofitnih institucija. Direktor humanitarnog programa američkog ogranka međunarodne organizacije Oxfam, Majk Dilejni, kaže za Glas Amerike da je njegova organizacija pogrešno procijenila da američka vlada ima dobar plan i dovoljno resursa da adekvatno odgovori na katastrofu.

"Sve do sada smo bili uglavnom fokusirani na pomoć drugim krajevima svijeta, ali smo nakon udara Katrine, uočivši propuste u odgovoru na katastrofu, riješili da se uključimo i dio budžeta i ljudskih resursa preusmjerimo u Sjedinjene države", kaže Dilejni.

Bušova administracija odbacuje ocjene kritičara rada federalne službe za vanredne situacije. U Misisipiju i Luizijani – dvijema državama koje je uragan najteže pogodio – boravi potpredsjednik Dik Čejni. On kaže da su federalni zvaničnici u konkretnom slučaju odradili fenomenalan posao.

"Mislim da se značajno napreduje i da je učinak u suštini, bar na osnovu onoga što sam čuo ovdje – definitivno veoma impresivan", ocjenio je potpredsjednik Čejni...

Novo istraživanje Pew Research Centra pokazuje međutim da čak dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je predsjednik Buš mogao da učini više da pomogne ugroženima u katastrofi. Više od 150 ljudi, među kojima je bilo i onih koji su ovih dana evakuisani iz ugroženog područja – negodovalo je juče pred Bijelom Kućom načinom na koji predsjednik rješava ovu krizu.

Više informacija o uraganu Katrina na adresi: http://www.voanews.com/serbian/uragan-katrina.cfm

XS
SM
MD
LG