Linkovi

Evropska unija sada čeka na potez Banja Luke


Evropska unija sada čeka na potez Banja Luke, utisak je nakon današnje posete lorda Ešdauna Briselu, koja dolazi nakon još jedne neuspele runde pregovora o policijskim reforma. Poslednja šansa za progres prema evropskim institucijama je nastavak razgovora u ponedjeljak, šansa koja se, prema evropskom stavu, ne sme propustiti.

Unija ne odustaje od tri principa po kojima moraju biti provedene policijske reforme, poruka je koju je nakon današnjih sastanaka u Briselu, preneo Pedi Ešdaun. On se sastao sa nekolicinom evroposkih zvaničnika, a iz kancelarije jednog od njegovih sagovornika, visokog predstavnika EU, Havijera Solane, sem podrške, prenosi i zajednički stav o situaciji "uzmi ili ostavi" pred kakvom se našla vlast u Banja Luci:

"Visoki predstanik je rekao da je vreme da se prestane uludo trošiti vreme...".

Za sada se ne razmišlja o kaznama- Brisel i Ešdaun čekaju ponedeljak i rezultat nastavka razgovora. Neće biti ni primene Kiparskog modela- delenja države, kako bi jedan njen deo išao dalje- to je, tvrdi se, suprotno Dejtonskim principima. U EU će ući ili cela BiH, ili neće ući nikako.

Zvanični Brisel je danas još jednom jasno i nedvosmisleno poručio da tri principa nisu podložna pregovorima- neće se ni menjati a želi li zemlja započeti pregovore sa EU pre desetogodišnjice Dejtona, moraće se menjati stavovi zvanične Banja Luke.

XS
SM
MD
LG