Linkovi

Dmitri  Sajms: Etničko čišćenje na Kosovu odvijalo se iako mi tamo održavamo bezbednost


Pod pokroviteljstvom istraživačkog centra Fondacija za novu Ameriku, ovde u Vašingtonu, održava se dvodnevna konferencija posvećena četvorogodišnjici terorističkih napada 11. septembra 2001. Okvirna tema ovog skupa, na kojem učestvuje preko 100 vodećih američkih političara, zvaničnika u domenu bezbednosti i drugih eksperata jeste izrada nove američke strategije u borbi protiv globalnog terorizma.

Na panel diskusiji “Ne-demokratski režimi kao partneri u borbi protiv terorizma” glavni panelisti su bili Dmitri Sajms iz Niksonovog centra, Anatol Liven iz Fondacije za novu Amerike, Kenet Rot, izvršni direktor Hjujman Rajts Voča i drugi. Balkanski konflikt i NATO kampanja na Kosovu 1999. često su pominjani na pomenutoj konferenciji kao primer među-etničkog konflikta, udružene savezničke akcije, ili pak izvor napetosti u odnosima između Sjedinjenih Država i Rusije.

Na Balkan se osvrnuo Dmitri Sajms iz Niksonovog centra koji je prokomentarisao izlaganje demokratskog senatora, Džoa Bajdena:

Sajms: Neki ljudi veruju da je spoljna politika spisak božićnih želja. Oni veruju da se svaki projekat može sprovesti i to na efikasan način. Na ovoj konferenciji sam pažljivo slušao senatora Bajdena, koga inače, veoma uvažavam kao lidera u spoljnopolitičkim pitanjima. Ali, bio sam veoma razočaran kada je on rekao da se ponosi američkom politikom prema Balkanu. Bio sam razočaran jer , kada govorite o etničkom čišćenju, treba imati u vidu da je bilo raznih etničkih čišćenja, uključujući i ona koja su vršili američki saveznici, Hrvatska i Albanci na Kosovu. Etničko čišćenje na Kosovu odvijalo se iako mi tamo održavamo bezbednost. Mada ne smatram da smo mi odgovorni za prekršaje koje vrše oni koji nisu ni prijatelji niti saveznici Sjedinjenih Država, ne bih se baš ponosio kada je za tako nešto odgovoran naš klijent. Nisam ponosan ni time što o kampanji NATO-a na Kosovu, koju su Sjedinjene Države orkestrirale, nismo razgovarali sa stanovišta američko-ruskih ili pak, američko-kineskih odnosa.”


XS
SM
MD
LG