Linkovi

Jedna od velikih žrtava uragana Katrina su deca


Oko 135,000 dece školskog uzrasta pobeglo je sa svojim porodicaama iz Luizijane, a oko 163,000 iz Misisipija. Mnogi su u medjuvremenu promenili nekoliko država u potrazi za novim kućama – i novim školama. Prvog dana škole, biblioteka osnovne škole Parkvju u Baton Ružu bila je prepuna roditelja koji su upisivali svoju decu. Škola ima rok do ponedeljka da smisli kako da ih sve smesti. Ovim djacima biće potrebno mnogo više od klupa i udžbenika.

«Treba da im objasnimo da su preživeli zaista veliku traumu, da razumeju zašto im se to dogodilo» kaže direktor škole Norma Church.

«U svojoj školi imala sam puno drugova sa kojima sam se igrala, nemam njihove telefone jer sam ih ostavila kod kuće, i ne mogu da ih zovem, pa ne verujem da ću ih ikada više videti» kaže Marijel Bergeron, devojčica iz Nju Orleansa.

U petom razredu nastavnice Suzan Stivens, glavna tema časa je oluja.

«Želim da znam kako nastaju uragani,» kaže ovaj djak. «Šta već znate?» pita nastavnika a djak odgovara «Oni mogu da ubiju puno ljudi».

Neka od ove dece još ne znaju šta je sa njihovim rodjacima u poplavljenim oblastima.

Nastavnica Suzan kaže da se vidi da ta deca nisu srećna.

Oko 600 raseljenih djaka prijavilo se u škole u Hjustonu. Zvaničnici očekuju da će taj broj rasti preko 10,000.

«Ja sada imam tri druga», kaže petogodišnji Džastis Savoa koji ponovo počinje školu u Čikagu. Njegova majka kaže da je bio veoma aktivan u prethodnoj školi ali se sve to prekinulo.

A u Baton Ružu, učenici petog razreda znaju da je teško promeniti školu i zato su spremni da pomognu novopridošlima.

Nastojaću da se lepo ponašam prema njima zato što im je stvarno teško, obećava ova devojčica.

XS
SM
MD
LG