Linkovi

Uragan Katrina - potencijalna ekološka katastrofa


Dok se nastojanja na pružanju pomoći žrtvama uragana Katrina nastavljaju, pažnja je i dalje usmerena na neke delove ogromnog zadatka raščišćavanja razorenih oblasti. Nju Orleans je poplavljen prljavom vodom kontaminiranom otpadom i hemikalijama.

Uragani obično imaju izvestan uticaj na čovekovu sredinu dugo nakon završetka oluje, poput erozije plaža i oborenog drveća. Medjutim, stručnjaci navode da bi ekološka šteta mogla da svrsta uragan Katrinu u zasebnu kategoriju. Hju Kofman visoki politički analitičar iz Američke agencije za zaštitu čovekove sredine, kaže da će cena rasčišćavanja verovatno biti ogromna:

”Reč je o potencijalnoj materijalnoj šteti za koju su potrebna sredstva gotovo ravna onima koja trošimo u Iraku u smislu resursa, evakuacije, pomochi ljudima da ponovo izgrade kuće i popravke ekološke situacije. Ovo je veliki udarac koji će pogoditi i poreske obveznike i osiguravajuća društva.“

Raspad obalskih nasipa koji su trebalo da zaštite Nju Orleans doveo je do izlivanja miliona litara vode na ulice. Rezultat toga je da je 80 posto grada pod vodom. Kofman koji se već 35 godina bavi vanrednim ekološkim situacijama kaže da je ta voda veoma kontaminirana:


”Ne zaboravite da su i deponije, skladišta hazardnog materijala, industrijski otpad i sve je to zagadilo čitavu regiju. To je u ekonomskom smislu užasavajuća sitaucija za sve koji su tamo, kao i za čitavu zemlju.“

Ta voda će morati da kasnije bude ispumpana iz Nju Orleansa. Ali gde? Stručnjaci kažu, nazad u Meksički zaliv. Kak objašnjava, Ken Grin, izvršni direktor Saveta za ekološku krizu, nema druge opcije do vratiti tu zagadjenu vodu nazad u Zaliv.

”U toj vodi ima dosta otpada iz kanalizacije i hemikalija i nema načina da se pročisti ta količina vode koja treba da bude ispumpana iz grada. Stoga će morati da bude ispuštena direktno u Meksički zaliv, što znači da će biti veće koncentracije tih vrsta toksina u vodama zaliva. Kao što sam rekao, stepen katastrofe je takav da ne možete tu vodu pročistiti pre no što je vratite u okean.“

On ističe da će vremenom biti zaceljena ekološka šteta naneta Meksičkom zalivu. Medjutim, postoji i zabrinutost da bi ispuštanje kontaminirane vode moglo da utiče na ribolov. Na pitanje kakav će uticaj ova oluja imati, Volter Keiti, ekonomista za morsku hranu na državnom univerzitetu u Luizijani, kaže da je on znatan, ali ne zbog zagadjenja čovekove sredine:

“Taj uticaj će biti ogroman i dugoročan. Medjutim, razlog nije nužno kontaminacija vode koliko potpuna destrukcija infrastrukture u centralnom delu Zalivske oblasti.“

Meksički zaliv je bogat ostrigama i škampima. Medjutim, prema statističkim podacima, 90 posto škampa koje se konzumiraju u Sjedinjenim Državama se uvoze iz Jugoistočne Azije.

XS
SM
MD
LG