Linkovi

Uragan Katrina upustošio region u kome se nalazi najveći deo američke naftne industrije


Nagli pad proizvodnje doveo je u nekim delovima SAD do porasta cena benzina iznad tri dolara po barelu i do redova i panike na benzinskim pumpama, što nije vidjeno još od 1970-ih goidina.

U područjima koja je pogodio uragan, zavladala je i nestašica benzina, a redovi na nekim benzinskim pumpama dugački su čitavu milju. Napetosti rastu, a ponekad dolazi i do svadja.

U Atlanti, u Džordžiji, je takodje zavladala panika pošto su se proširile glasine da bi će grad ostati bez benzina. Cene su skočile na šest dolara i sedam centi za galon. Guverner Džordžije zatražio je od gradjana da manje koriste svoje automobile.

«Molim vas da odustanete od vožnji i putovanja koja nisu neophodna dok ne prodje ova situacija,» zamolio je guverner Soni Perdju.

Cene benzina su preko noći porasle i u drugim delovima Amerike .Za više od 50 centi u Ohaju, 30 centi u Meinu i 25 centi u Sijetlu.

Pustošenje uragana Katrina dovelo je do zatvaranja dva glavna naftovoda kojima se više od 2,7 miliona barela naftnih derivata dnevno prebacuje na tržišta širom Amerike. Jedan od tih naftovoda, «Kolonial» proteže se od Meksičkog zaliva do istočne obale Amerike, i četvrtina zemlje zavisi od nafte koja se njime doprema.

XS
SM
MD
LG