Linkovi

Međunarodni dan nestalih osoba


Datum ustanovljen radi podsjećanja na ljude kojima se u konfliktima i katarstrofama izgubio svaki trag.

Procjenjuje se da se, među nestalim nalazi i oko 23.000 osoba iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Među njima je i 3.300 državljana Srbije i Crne Gore. Prema podacima Komisije za nestale Savjeta ministara državne zajednice, u Hrvatskoj su od 2.100 nestalih, 500 iz Srbije i crne Gore, dok ih se još stotinu vodi kao nestalo u Bosni i Hercegovini. Na Kosovu se 2.700 osoba vodi kao nestalo, od čega je oko 800 nealbanaca.

U Beogradu porodice nastalih osoba obilježile su Međunardoni dan protestnom šetnjom do hrvatske ambasade, pred kojom su okačene cedulje sa imenima 2.627 nestalih Srba. Predsednik udruženja porodica nestalih Srba iz Hrvatske Čedomir Marić je ispred ambasade Hrvatske pustio belog goluba koji simbolizuje želju porodica da saznaju o sudbini svojih najmilijih. Marić je tom prilikom rekao rekao da, uz svo uvažavanje dugog trajanja procedura za identifikaciju, članovi Udruženja nisu zadovoljni dinamikom ekshumacija u Hrvatskoj. Potom je i kancelariji UNMIK-a, predat spisak 745 imena Srba nestalih i kidnapovanih na teritoriji Kosova.

U Đakovici, na Medjunarodni dan nestalih osoba saranjeni su posmrtni ostaci 16 kosovskih Albanaca iz masovnih grobnica u Srbiji. Sahrani je prisustvovao i šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen, koji je okupljenima obećao da će međunarodna zajednica učiniti sve što je moguće da se sazna sudbina nestalih.

“Prevrnućemo svaki kamen da nađemo nestale”, poručio je Petersen.

Potpredsjednik kosovske vlade Adem Salihaj rekao je u Đakovici da današnja sahrana na najbolji način poručuje da se zločini ne smiju ponovoti.

“Zločin nije put koji je Kosovo izabralo. Kosovu danas nisu potrebne nove žrtve. Potreban nam je mir, saradnja svih zajednica i međunarodna pomoć da bi ostvarili svoje želje i aspiracije”, poručio je Salihaj.

On je potom sa šefom UNMIK-a obišao srpsko selo Velika Hoča u optini Orahovac gdje je razgovarao sa porodicama nestalih Srba. Dragica Božanić koja još traga za svojim najmilijim, kazala im je da sve porodice nestalih osoba dijele istu sudbinu i bol.

Soren Jesen Petersen je srpskim porodicama takođe obećao da će učiniti sve da se pronađu nestali, dodajući da će počinioci svih zločina biti izvedeni pred lice pravde. To im je ponovio i kosovski videpremijer Adem Salihaj.

U Bosni i Hercegovini – danas su ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsad Kebo i šef misije Medjunarodne komisije za nestale osobe Ketrin Bomberger potpisali Sporazum kojim se osniva Institut za nestale osobe BiH - u koji su objedinjene entitetske komsije. Institutom, čije će sjedište biti u Sarajevu, upravljaće Kolegijum direktora - u kojem će u naredne dvije godine biti kopredsedavajući Federalne komisije Amor Mašović i Marko Jurišić, i predsjednik Kancelarije za traženje zarobljenih i nestalih RS Milan Bogdanić. Oni će se na osam meseci rotirati na funkciji predsedavajućeg Instituta.

XS
SM
MD
LG