Linkovi

Poboljšanje akustičnosti koncertnih dvorana


Dugi niz godina graditelji koncertnih dvorana oslanjali su se na iskustvo starih majstora za dobijanje što bolje akustičnosti prostora. Krajem prošlog veka akustičari su počeli da koriste kompjutere za analizu arhitektonskih elemenata koji su doprinosili dobroj reprodukciji zvuka. Najsavremenije koncertne dvorane imaju čak mogućnost finog podešavanja akustike.

U novoj koncertnoj dvorani Stratmor hol, nedaleko od Vašingtona, akustičar Lari Kirkegard osluškuje odjek sopstvenog pljeskanja rukama. To je jedan od tradicionalnih, proverenih načina testiranja akustike zatvorenog prostora. Kirkegard kaže da se u ocenjivanju najviše oslanja na sosptveni sluh, ali da mu danas u tome pomaže savremena tehnologija:

”Paraboločni reflektor je usmereni mikrofon koji je u stanju da sa veće udaljenosti hvata zvuke sa odredjene lokacije. Ja ga koristim kao što lekar koristi stetoskop, osluškujući specifičan zvuk u mnoštvu drugih zvukova.“

Uz pomoć tih uredjaja Kirkegard je uspeo da poboljša akustiku sale Karnegi hola u Njujorku i Simfonijske sale dejvis, u San Francisku:

”Dosao sam na binu i usluškivao zvuke tokom probe orkestra. U jednom trenutku prva trubami je došapnuo: viloine su nam jako loše. Uvek kasne u ritmu. Ali posmatrajući gudala violina video sam da savršeno prate dirigentovu palicu. Ali kada bih zatvorio oči zaista su kasnili u ritmu. Na kraju smo ustanovili da je zvuk do trubača dolazio tako što se odbijao od vrlo visoke tavanice i da je zbog toga kasnio.“

Na osnovu kompjuterskih analiza, akustičar Lari Kirkegard je ispremeštao vrata i spustio tavanicu, što je znatno poboljšalo akustiku dvorane. Dejvis hol sada hvale i publika i muzičari. U savremenijim salama, kao što je Stratmor hol, na tavanici vise velike okrugle plastične ploče čiji položaji mogu da se podešavaju kako bi odbijali zvuke ka različitim delovima dvorane. Daljinskim komandama moguće je prilagoditi akustiku dvorane različitim orkestrima i izvodjačima, kao u ovoj Mocartovoj uvertiri:

Neke savremene dvorane počele su da intervjuišu i muzičare i publiku, tražeći od njih mišljenje o akustičnosti svojih dvorana.

XS
SM
MD
LG