Linkovi

Miran život u Krofordu narušen demonstracijama za i protiv Bušove politike u Iraku


U jeku poziva za povlačenje američkih snaga iz Iraka, predsednik Buš je uzvratio da SAD moraju da ostanu u Iraku sve dok ta zemlja ne bude u stanju da se sama stara o svojoj bezbednosti. Osoba koja je prvobitno narušila mir u Krofordu, prerijskom gradiću u centralnom Teksasu, je Sindi Šihen, čiji sin Kejsi je jedan od stotina američkih vojnika koji su izgubili život u Iraku prošle godine. Njegovo ime je simbolično urezano u mali beli krst - jedan od više stotina takvih krstova koji su postavljeni u travi ispred šatora u kojem je gospodja Šihen uspostavila svoju bazu pre nekoliko nedelja - uz samu ogradu ranča predsednika Buša. Sindi Šihen se redovno obraća svojim pristalicama.

«Ovo činimo u znak sećanja na naše vojnike, čiji životi su ukradeni. Ali, to činimo i u ime onih koji su još uvek izloženi opasnosti,» kaže Sindi Šihen.

Ona pokušava da se sastane sa predsednikom Bušom, i zahteva da američki vojnici budu povučeni iz Iraka. Medjutim, u proteklih nekoliko nedelja njeno bdenje je postalo žiža antiratnog protesta, privlačeći grupe iz cele Amerike, koje zastupaju različita gledišta - od radikalno levičarskih, do pobornika organske hrane. Nešto dalje od šatora Sindi Šihen i protivnika rata u Iraku okupili su se oni koji podržavaju američku vojnu misiju u toj zemlji. Jedan od njih, Džon Horigan, dovodi u pitanje to što Sindi Šihen koristi ime svog sina za svoj antiratni protest.

«On je sam odlučio da postane vojnik. Želeo je da štiti svoju zemlju, njena prava i način života,» kaže Horigan.

Kroford je inače miran gradić od oko 700 stanovnika. Medjutim, poslednjih nedelja u njemu je postalo veoma živo - sa skupovima od po nekoliko stotina ljudi za jednu ili drugu stranu. Na glavnom putu prema Krofordu, nalazi se i takozvana «Kuća mira» - centar okupljanja pristalica Sindi Šihen. Protivnici predsednika Buša su se tu ulogorili još kada je on prvi put izabran za predsednika 2000. godine. Medjutim, sve do nedavno, nedostajalo im je sredstava da finansiraju svoje aktivnosti. Tek pošto je Sindi Šihen započela svoj protest donatori iz cele Amerike prikupili su preko 150 hiljada dolara čime su podmireni dosadašnji troškovi. Sa druge strane, centar aktivista koji podržavaju predsednika Buša nalazi se u jednoj prodavnici suvenira na glavnoj ulici u Krofordu. Medju njima takodje ima roditelja, koji su, poput Sindi Šihen, izgubili svoje bližnje u Iraku, ili čiji članovi porodice sada služe u toj zemlji. Ponekad dolazi i do verbalnih duela članova ova dva pokreta.

Lokalna policija, uz pomoć teksaške državne policije, nastoji da spreči fizičke sukobe članova dve grupe. Do sada je uhapšeno samo nekoliko osoba, ali nije došlo do ozbiljnijih incidenata. Tenzije će se, medjutim, nastaviti sve do četvrtka kada predsednik završava svoj odmor u Krofordu. Sindi Šihen planira da tada započne svoje putovanje ka Vašingtonu, gde će nastaviti svoje protestno bdenje u blizini Bele kuće.

XS
SM
MD
LG