Linkovi

Devojke zadužene za navijanje «čirliderke» oduševljeno podstiču masu da podrži njihov tim


Odbir tih devojaka je visoko kompetitivan. Da pogledamo kako je nedavno u Baltimoru protekao izbor zvaničnih «navijačica» domaćeg fudbalskog tima «Rejvensa», na kojem je za 50 mesta konkurisalo više od dve stotine devojaka. Ivi Tobajas se upravo priprema za audiciju za navijački tim baltimorskih «Rejvensa». Ona studira igranje i glumu i objašnjava da se ovakva vrsta navijanja izmenila tokom godina: od usmeravanja mase i grupnog skandiranja do složene koreografije. Nada se da će biti izabrana.

«Oni vole seksepilnost. Morate da imate i tehničke sposobnosti, da biste mogli da igrate na prstima», kaže Ivi.

Članice tima moraju da budu stare najmanje 18 godina i, osim sportske konstitucije, treba da imaju dobro držanje i personalnost. Čak i veteranke kao što je Šamija Parnel, svake godine moraju da se takmiče za mesto u timu.

«Ovo će nadam se da mi bude četvrta godina, ako ponovo dobijem mesto i još sam nervozna jer je tu mnogo talenata, a svako se trudi da se predstavi i da izgleda najbolje», kaže Šamija.

Navijanje za sportske timove u Sjedinjenim Državama je počelo 80-tih godina 19. veka, kada su studenti na utakmicama počeli grupno da skandiraju parole. Tokom 1920-ih, u navijanje su se uključile i devojke, počevši grupno da izvode posebne tačke. Džonatan ima devetogodišnje iskustvo, uključujući i «Rejvense», a postao je član navijačkog tima - za opkladu.

«Potrebno je mnogo telesne kontrole, mnogo snage i mnogo discipline. Bacam devojke u vazduh i u tome sam dobar. Ne moram da budem mister univerzum», kaže Džonatan.

Beki Holton, koja se nada da će ponovo ući u tim, kaže da «čirliderke» baltimorskih «Rejvensa» moraju da imaju dobru kondiciju, jer neprekidno izvode tokom cele utakmice. Beki kaže da je već na prvoj utakmici «Rejvensa» na kojoj je nastupila kao navijačica, dočekana kao rok zvezda.

«Muškarci, žene, deca, svi su odjednom hteli autogram. To me je čak i nerviralo - bilo je veoma čudno i pomisliti da neko hoće moj autogram, jer smo svi mi samo obični ljudi. Pažnju nam posvećuju uglavnom navijači, ali je oni dele - jer gledaju i nas i igrače. Istovremeno, fudbaleri imaju toliko stvari na koje moraju da se usredsrede, da u stvari i ne mogu da obrate pažnju na nas», kaže Beki.

Većina veteranki će se vratiti u tim, ostavljajući samo nekoliko mesta za nova lica koja pokušavaju da se probiju do samog vrha sportskog navijanja.

XS
SM
MD
LG