Linkovi

Vruće leto se bliži kraju duž američko-meksičke granice u državi Arizoni


U tom pustinjskom predelu samo ove godine je do sada stradalo više od 200 ilegalnih imigranata. I vladine agencije i nevladine organizacije pokušavaju da preduzmu korake da to spreče.

Vinsent Hempel je pripadnik američke pogranične straže. Njegov zadatak je da hvata imigrante koji pokušavaju da ilegalno udju u SAD. Medjutim, Hempel je takodje i bolničar koji je spasao živote mnogih ljudi duž ovog dela granice.

«Tragamo za tim ljudima. Problem je pronaći ih. Drugi problem je kako da ih zatim prebacite do mesta gde mogu da dobiju potrebnu medicinsku negu.»

Pogranična služba, uz pomoć svog osoblja, kao i medicinske opreme i tehnologije, svake godine spase živote hiljada ilegalnih imigranata. Imigrantima koji zalutaju u pustinji potrebni su uglavnom voda i elektroliti da bi se oporavili od dehidriranosti. Mnogi gradjani u pograničnim područjima takodje pokušavaju da pomognu imigrantima. Sveštenik Robin Huver, iz Prve hrišćanske crkve, u Tusonu, na čelu je dobrovoljačke organizacije pod imenom «Humane granice», koja postavlja kontejnere sa vodom na pojedinim mestima u pustinji. Huver smatra da pogranična straža predstavlja više problem nego rešenje za imigrante u pustinji.

«Kada se radi o bezbednosti imigranata, pogranična straža ne može da dobije prelaznu ocenu, kaže Huver i dodaje da ojačane patrole duž granice nisu sprečile ilegalne imigrante da ulaze u Ameriku, kao što nisu sprečile ni smrtne slučajeve medju njima.

«Od 1993. godine nismo uspeli da smanjimo broj ilegalnih imigranata. Posledica zvanične politike je bila samo da imigranti promene mesta na kojima pokušavaju da predju granicu. Pošto ojačamo patrole, imigranti prelaze granicu na opasnijim mestima, ili se kreću zaobilaznim putanjama, što znači da moraju da provedu više vremena u pustinji, a to dovodi do većeg broja smrtnih slučajeva.»

Pogranična straža i grupe gradjana koje se protiv imigraciji tvrde da za stradanje imigranata u pustinji ne bi trebalo kriviti nastojanja da se striktnije primenjuje zakon. Oni takodje kritikuju organizacije poput «Humanih granica» zbog navodnog podsticanja imigranata da ilegalno prelaze granicu. Sveštenik Huver odbija takve optužbe.

«Kada kažu - uklonite vodu iz pustinje, ja bih rekao – onda treba ukloniti i autoputeve, i ostalu infrastrukturu. Taj argument je besmislen.»

Sada u Arizoni nastupa sezona kiša što smanjuje opasnost od dehidriranosti, ali stvara druge neprilike za imigrante. Vinsent Hempel iz Pograničlne straže kaže da je ovo područje opasno i kada je vlažnost veća.

«Sada nastupa opasnost od niskih temperatura noću, a pored toga, monsunske kiše mogu da budu prilično žestoke, sa opasnošću od iznenadnog plavljenja područja koja su obično suva.»

Blato koje se iznenada stvara u takvim uslovima takodje može da bude problem. Ova dvojica imigranata kažu da su odustali posle dva dana pokušaja da se izvuku iz takve situacije.

«Tle se ovde na pojedinim mestima sastoji od gline koja se, kada se ovlaži, prilepi za stopala i nemoguće ju je skinuti. Posle nekoliko dana gaženja po vlažnoj glini može da dodje do ljuštenja kože na stopalima, što je veoma bolno.»

Neki imigranti možda nisu svesni svih ovih opasnosti, a neki verovatno jesu, ali su ipak spremni da rizikuju svoje živote da bi obezbedili bolju egzistenciju.

XS
SM
MD
LG