Linkovi

Predsednik Buš nema nameru da se ponovo sastane sa majkom poginulog američkog vojnika u Iraku


Sindi Šihan je izjavila da će kada predsednik bude završio odmor u Teksasu svoj protest nastaviti u Vašingtonu. Protest Sindi Šihan započet je na otvorenom prostoru ispred predsednikovog ranča u Krofordu u Teksasu. On vodi računa da ne kritikuje ožalošćenu majku, izražavajući saosećanje zbog njenog bola za poginulim sinom i ističući da razume njen stav prema ratu. Međutim, dok se anti-ratni protest sve više širi i podrška predsednikovoj politici prema Iraku opada, Bela kuća je odlučila da promeni pristup. Pored izražavanja saosećanja sa Sindi Šihan, njen stav da američke trupe treba odmah da napuste Irak sada se prikazuje opasnim za bezbednost zemlje. U govorima koje je ovih dana održao u državi Ajdaho, predsednik Buš je isticao da bi američko vojno povlačenje ohrabrilo teroriste i Ameriku izložilo još većoj opasnosti od njihovih napada. Sindi Šihan ne predstavlja većinu vojnih porodica, rekao je predsednik uoči susreta sa porodicama članova Nacionalne garde poginulih u Iraku i Avganistanu:

“Ja razumem njen bol i poštujem njeno pravo na protest. Imao sam susrete sa mnogim porodicama. Ona ne predstavlja gledište mnogih porodica sa kojima sam bio”.

U međuvremenu, Sindi Šihan je pred novinarima u Teksasu rekla da nikada nije tvrdila da govori u ime svih vojnih porodica, ali da njena grupa “Porodice poginulih vojnika za mir” izražava zabrinutost mnogih Amerikanaca.

“Nikada nisam ovde rekla da govorim u ime svih porodica poginulih vojnika. To nisam rekla. Međutim, znam da govorim u ime hiljada ljudi, onih koji žele da znaju za kakav su to plemeniti cilj naša deca dala život? Za kakvu se to plemenitu stvar oni i dalje bore i svaki dan ginu?”

Uzvraćajući Sindi Šihan, Bela kuća je u sredu istakla primer Temi Pruit čija su četiri sina u Iraku, i koja ima drugačiji stav o ratu toj zemlji. Predsednik Buš je pročitao delove pisma u kojem Temi Pruit kaže da bi, kada bi jedan od njenih sinova poginuo, ona znala da su život položili služeći svojoj domovini za pravu stvar. Sindi Šihan kaže da saoseća sa svima koji imaju nekog svog u ratu, bez obzira da li podržavaju predsednika ili ne.

“Mi poštujemo njihovo pravo na mišljenje jer na kraju, ili pak na početku ovog puta doživeli smo isto, da nam se voljeni vrate kući umotani u zastavu u kovčegu. Ukoliko ima onih porodica koje kažu da im je dete dalo život za plemenitu stvar, to je, kažem, njihovo pravo. Ako im to pomaže da prebrode dan, ako im to pomaže u bolu -- jer možda se ne slažemo u politici -- ali verujte mi istim smo bolom ophrvani.”

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, portparol Bele kuće Trent Dafi je rekao da predsednik Buš razume gospođu Šihan i one koji se protive ratu, ali da se njegovo mišljenje suštinski razlikuje od njih jer borba protiv terorizma mora da se nastavi. Predsednik je takođe rekao da nema nameru da se ponovo susretne sa Sindi Šihan, koja je nakratko razgovarala sa njim posle pogibije njenog sina u Iraku.


XS
SM
MD
LG