Linkovi

Naučnici uspeli da razviju novo sredstvo za borbu protiv raka


U pitanju je lek koji je u stanju da ubije ćelije zaražene rakom, a da istovremeno ne dira zdravo tkivo. Novi lek za borbu protiv raka za sada je ispitan samo na zamorčićima, u laboratorijskom okruženju. Lek je tako napravljen da prvo ulazi u rakom zaraženo tkivo, gde uništi sistem za napajanje krvlju. Tek kada je taj proces završen, lek ispušta otrove koji uništavaju ćelije zaražene rakom. Istraživanja je vršio tim sa Masačusetskog instituta za tehnologiju, u Kembridžu, a rezultati su objavljeni u časopisu PRIRODA.

Novi lek je opisan kao «pametna bomba» za borbu protiv raka. Profesor Rem Sasiskaran ukazuje da je njegov tim morao da prevaziđe 3 problema: kako da unište krvne sudove koji napajaju tumor i kako da spreče stvaranje novih, a sve to na način pomoću koga će iskoristiti krvne sudove da do tumora dopreme potrebne hemikalije za uništenje raka. Naučnici su zato formirali dvostepenu «nano-ćeliju» - veličine oko 200 nanometara, što je mnogo tanje od vlati ljudske kose. Oni napominju da je ta «nano-ćelija» bila dovoljno mala da je mogla da prođe kroz krvne sudove tumora, a bila je istovremeno dovoljno velika da ne uđe u krvne sudove zdravog tkiva.

Sama «nano-ćelija» je napravljena tako da liči na balon unutar balona, gde spoljni omotač sadrži hemikaliju koja izaziva urušavanje krvnog suda. Na taj način se postiže prekid priliva krvi, a sama «nano-ćelija» postaje zatočenik kancerogenog tkiva. Tek tada «nano-ćelija» počinje da oslobađa hemoterapiju koja onda ubija kancerogene ćelije. Naučnici naglašavaju da je novi tretman, bolje od ranijih sredstava, uspeo da dovede do smanjenja tumora, a da je istovremeno uspeo da izbegne da povredi zdravo tkivo.

Zamorci zaraženi rakom živeli su oko 20-tak dana, dok su oni koji su bili izloženi najboljim savremenim načinima lečenja živeli 30 dana. Istovremeno, laboratorijski miševi koji su bili izloženi dejstvu «nano-ćelija» živeli su duže od 65 dana. Tokom istraživanja, naučnici su uticali na dve različite vrste raka. Oni napominju da je njihov način lečenja pokazao mnogo bolje rezultate u lečenju melanome – raka kože, nego pri lečenju raka pluća. Naravno, potrebno je još dosta testova pre nego što bude moguće započeti ispitivanja na ljudima.

XS
SM
MD
LG