Linkovi

Pripreme za moguću pandemiju ptičijeg gripa


Svetska zdravstvena organizacija poziva zemlje da naprave zalihe lekova protiv tog virusa i preuzmu druge korake da se pripreme na najgore. Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Li Džong-Vuk upozorava da, što duže postojeći virus ptičijeg gripa, poznat pod oznakom H5 N1, bude nastavio da cirkuliše, preti opasnost da virus lako počne da se prenosi sa čoveka na čoveka i tako izazove svetsku epidemiju.

«Bilo bi izuzetno neodgovorno ako Svetska zdravstvena organizacija i njene članice ne preduzmu preventivne mere i odmah se ne pripreme za moguću pandemiju. Zbog velikog broja ljudskih žrtava, patnji bolesnika, velikih troškova i drugih razloga, mi to odmah moramo da učinimo. Ne znamo kada će se to dogoditi. Nadam se da nas epidemija neće pogoditi jer ne bih voleo da se moje slutnje pokažu opravdanim»

Li je rekao da Svetska zdravstvena organizacija pravi zalihe lekova kako bi brzo reagovala u slučaju izbijanja pandemije. On je rekao da je značajan deo posla te organizacije – priprema, otkrivanje i ublažavanje efekta potencijalne pandemije ptičijeg gripa.

U sredu je švajcarska farmaceutska kompanija Roše donirala 30 miliona kapsula leka Oseltamivir za zalihe Svetske zdravstvene organizacije. Taj lek je jedan od svega nekoliko postojećih tretmana za lečenje ljudi obolelih od ptičijeg gripa.

Doktor Li kaže da će lekovi iz zaliha biti upućeni najugroženijim oblastima gde izbije epidemija, i dodaje da bi te zalihe mogle da posebno pomognu ljudima u siromašnijim zemljama.

«Radićemo na dostavljanju lekova ljudima kojima su potrebni. To bi moglo da nam da vreme da razvijemo efikasnu vakcinu, kao i vreme da zemlje primene mere za vanredne situacije, postaraju se da imaju dovoljno osoblja i klinika, i zatvore škole i druga javna mesta da bi sprečili širenje epidemije.»

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije smatra da je nagomilavanje lekova samo prvi korak. On naglašava da te mere ne znače da pojedinačne zemlje ne treba da hitno počnu da razvijaju svoje planove pripreme na izbijanje pandemije. Li kaže da bi koordinisana i efikasna akcija svih nacija mogla da smanji broj žrtava i ublaži socijalne poremećaje koje bi pandemija ptičijeg gripa u protivnom izazvala.

XS
SM
MD
LG