Linkovi

Kina odlučno podržava narod Srbije i Crne Gore da odluči o svojoj budućnosti, situaciji i interesima


Džaosing se s Marovićem sastao na Miločeru, i tom prilikom je izjavio da Kina "odlučno podržava narod Srbije i Crne Gore da odluči o svojoj budućnosti, situaciji i interesima". Dvojica državnika razgovarala su i o trgovinskim odnosima SCG i Kine, što je bila tema susreta Džaosinga s ministrom spoljnih poslova SCG Vukom Draškovićem i predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Ministar spoljnih poslova Kine ocenio je da se trgovinski odnosi između SCG i Kine uspešno odvijaju, dodajući da će se ubrzati razvoj saradnje dve zemlje u turističkoj, kulturnoj i prosvetnoj oblasti, i pojačati saradnja na sportskom planu. "Postoji mali problem između naše dve zemlje, a to je pitanje dugova. Mi ćemo veoma fleksibilno rešavati ovo pitanje. Rešićemo to pitanje kako bi to između sebe rešili brat i sestra", rekao je Džaosing.

Marović je, s druge strane, u razgovoru sa Džaosingom naglasio da su u ovom trenutku za SCG najvažnija tri otvorena pitanja, a to je da se konačno razreši pitanje slučaja generala Ratka Mladića i na taj način ubrzano počnu i završe pregovori o Sporzumu o pridruživanju SCG Evropskoj uniji. "Drugo otvoreno pitanje je da se nađe pravi pristup rešavanju pitanja Kosova, koje zahteva puni dijalog i sporazum Beograda i Prištine", rekao je Marović i naveo da je pitanje budućnosti državne zajednice u rukama građana i jedne i druge države članice u skladu sa Ustavnom poveljom.

Vujanović: Pozvaću partijske lidere na razgovor o referendumu

U Medjuvremenu, Crnogorski predsednik Filip Vujanović najavio je da će pre upućivanja predloga za održavanje referenduma o državno-pravnom statusu Crne Gore perlamentu, pozvati na razgovor o tome lidere svih parlamentarnih stranaka.

''Na predlog lidera Socijalističke narodne partije Predraga Bulatovića, obavezao sam se da ću prije upućivanja bilo kog predloga parlamentu obaviti razgovore sa liderima parlamentarnih partija, pa ću to uraditi i povodom predloga za održavanje referenduma'', kazao je Vujanović u intervjuu podoričnim ''Vijestima''.

Opozicija odbila Vujanovićev predlog

Lideri većine opozicionih partija u Crnoj Gori odbili su danas mogućnost da sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem razgovaraju o uslovima održavanja referenduma o nezavisnosti. Predstavnici Narodne stranke, Demokratske srpske stranke i Srpske narodne stranke nazvale su Vujanovićevu izjavu ''politikantskom'' i kategorički odbile da razgovaraju o toj temi, dok se najveća opozciona stranka, Socijalistička narodna partija, još nije oglasila tim povodom.

XS
SM
MD
LG