Linkovi

Ove nedelje potrošači iskusili rekordni skok u cenama benzina


Amerikanci koji očekuju olakšanje na pumpama i pad visokih cena benzina, mogu da zaborave na svoj optimizam. Cene benzina su u mnogim delovima zemlje veoma blizu tri dolara po galonu, a Sekretarijat za energetiku ne predvidja skori pad cena.

«Naftne kompanije se bogate, a obični ljudi plaćaju cenu», kaže stanovnica Merilenda.

Cene benzina su širom SAD u protekle tri nedelje skočile za blizu 30 centi po galonu. Neki potrošači postaju očajni pa iz Majamija stižu izveštaji o pokušajima kradje benzina na pumpama. Dok niko ne voli više cene, neki konstatuju da je poskupljenje benzina bilo samo pitanje vremena.

«Mislim da su cene besmisleno visoke, ali isto tako mislim da smo se dugo provlačili sa jeftinim benzinom...» smatra stanovnik Nju Orleansa.

Uprkos sve većim troškovima, Amerikanci ne pokazuju nameru da promene svoje navike u vožnji. Neki ipak nastoje da se organizovano voze sa kolegama na posao, ili više koriste javni prevoz. Loše navike se teško iskorenjuju ali se vozačima preporučuje sporija vožnja i ispravno održavanje vozila radi efikasnije upotrebe goriva.

Ed Garsija, koji živi u Los Andjelesu gde je bez kola život nezamisliv, otišao je korak dalje. On namerava da kupi hibridni model automobila gde galon obezbedjuje pedeset milja.

«Mislim da treba da zaštitim svoj džep kao i životnu sredinu» kaže Garsija.

S obzirom na to da ekonomisti predvidjaju da će cene nastaviti da rastu, Edov plan je možda i najbolji, jer kratkoročna rešenja ovog puta možda neće biti dovoljna.

XS
SM
MD
LG